U trendu

Obama: Rizik od nuklearnog terorizma smanjen, ali i dalje postoji

Američki predsednik Barak Obama upozorio je danas da se „pretnja“ od „nuklearnog terorizma“ koji bi počinili ekstremisti i dalje nadvija nad medjunarodnom zajednicom uprkos naporima u svetu da se tako nešto spreči.

„Mi smo znatno smanjili rizik. Medjutim pretnja od nuklearnog terorizma i dalje postoji i razvija se“, rekao je Obama na otvaranju plenarne sednice medjunarodnog samita o bezbednosti u Vašingtonu.

Obama je rekao da ni jedna teroristička organizacija nije uspela da se domogne nuklearnog oružja ili „prljave bombe“ koja ima radioaktivni materijal, ali je dodao da je Al Kaida dugo tražila nuklearni materijal i da je Islamska država koristila hemijsko oružje.

On je rekao da su ekstremisti povezani sa napadima u Parizu i u Briselu napravili video snimak  direktora u belgijskom nuklearnom postrojenju.

Američki predsednik je rekao da nema sumnje da kada bi „ludi ljudi“ Islamske države došli do nuklearne bombe ili nuklearnog materijala, da bi ga upotrebili da ubiju što više ljudi. On je rekao da bi to bila katastrofa koja bi „promenila naš svet“.

Oko pedeset svetskih zvaničnka okupljeno je u Vašingtonu juče i danas da razgovara o „nuklearnoj bezbednosti“.

Medju njima su predsednici Kine Si Djinping, Turske Redžep Tajip Erdogan, Francuske Fransoa Oland, Kazahstana Nursultan Nazarbajev, Meksika Enrike Penja Nieto, Čilea Mišel Bašle, Poljske Andžej Duda, zatim premijeri Češke, Italije, Indije, Japana, Holandije, Norveške, Britanije, šef Interpola, šef Medjunarodne atomske agencije Jukija Amano, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.