U trendu

Obama: SAD će agresivno krenuti na Islamsku državu

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas u Buenos Ajresu da će SAD agresivno krenuti na Islamsku državu i da svet mora biti ujedinjen u borbi protiv terorizma.

Obama je rekao da je borba protiv Islamske države „prioritet broj jedan“ i obećao da će SAD goniti tu ekstremističku organizaciju dok ne bude uništena.

„Imam mnogo stvari na mom tanjiru, ali je moj najviši prioritet da se porazi Islamska država i ukloni nesreća tog varvarskog terorizma širom sveta“, rekao je Obama na konferenciji za novinare u Buenos Ajresu, posle razgovora s argentinskim predsednikom Maurisijem Makrijem.

Američki predsednik je rekao da u njegovim planovima nema važnije stvari od pobede nad Islamskom državom, ali i dodao da je pitanje „kako to uraditi na inteligentan način“.

Islamska država preuzela je odgovornost za jučerašnje napade u Briselu u kojima je ubijena najmanje 34 osoba.

SAD će pružiti pomoć u istrazi terorističkih napada u Briselu, rekao je Obama i dodao da SAD i Argentina razumeju bol Belgije pošto su obe te zemlje bile suočene s terorizmom.

Obama, medjutim, nije naznačio da planira promenu strategije u borbi protiv Islamske države posle napada u Briselu. On je rekao da njegov pristup toj borbi stalno „evoluira“ i obećao da će biti „odlučan“.

Američki predsednik je kritikovao republikanske predsedničke kandidate koji su najavili da će izvesti „tepih bombardovanje“ Islamske države. Obama je rekao da je to „nehumano“ i kontraproduktivno.

„To bi verovagno bio izvanredan mehanizam Islamske države za nova regrutovanja“, rekao je Obama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.