U trendu

Obama: SAD će očuvati saveze i za vreme Trampa

Američki predsednik Barak Obama izjavio je danas da će SAD s Donaldom Trampom na čelu ostati „neophodna zemlja“ za globalnu bezbednost, pohvalivši novoizabranog predsednika zbog obećanja da će očuvati američke saveze.

Obama je pred odlazak na turneju koja će obuhvatiti tri zemlje, Grčku, Nemačku i Peru, njegovo poslednje putovanje u inostranstvo kao predsednika, rekao da „nema slabljenja odlučnosti“.

„Postoj ogroman kontinuitet koji nas čini neophodnom zemljom kada je u pitanju održavanje reda širom sveta“, rekao je Obama a konferenciji za novinare.

Dodao je da odnosi i politike prevazilaze predsednike i da će vojni zvaničnici, diplomate i obaveštajni službenici saradjivati sa svojim kolegama kao i ranije.

Obama je još rekao da je prilikom susreta svog naslednika u Beloj kući savetovao pokuša da povrati jedinstvo zemlje i umanji strahovanja etničkih i verskih manjina, žena i drugih zajednica koja su izazvale neke njegove izjave u predizbornoj kampanji.

Odlazeći predsednik rekao je i da je neosnovana zabrinutost Amerikanaca zbog imigracije i ocenio da su imigranti dobri za američku privredu. 

Obama je još rekao i da je savetovao Trampa da odmah usmeri pažnju na nalaženje kvalifikovanih ljudi za položaje u administraciji.

U razgovoru s Trampom prošle sedmice, Obama je, kako je rekao novinarima, naglasio važnost da u svom timu okupi pomoćnike od poverenja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar