U trendu

Obama spreman da „preda palicu“ Klintonovoj

Američki predsednik Barak Obama energično se založio na skupu u Severnoj Karolini za pouzdanost i posvećenost najizglednije kandidatkinje Demokratske stranke za predsednika SAD Hilari Klinton, što je prvi put da se aktuelni predsednik priključio predizbornoj kampanji svoje bivše državne sekretarke.

U košulji zavrnutih rukava, koji pokazuju spremnost za rad, Obama je rekao: „Spreman sam da predam palicu“, prenela je agencija AP.

„Danas sam ovde jer verujem u Hilari Klinton. Iz prve ruke sam svedočio njenom zdravom razumu i njenoj posvećenosti“, rekao je predsednik.

Zajednička energična pojava dvojca Obama – Klinton u Šarlotu u Severnoj Karolini je ukazala na ujedinjenost demokrata u saveznoj državi za koju se Klintonova nadala da će je ponovo pridobiti na stranu svoje stranke.

Ipak, taj trenutak nije bio tako veličanstven kao što su se tokom duge predizborne kampanje nadali njen tim i Bela kuća, pošto je samo nekoliko sati pre skupa direktor FBI Džejms Komi saopštio da neće preporučiti podizanje krivične prijave Klintonove zbog korišćenja privatnog servera za slanje mejlova dok je bila državni sekretar, ali je njen postupak nazvao „izuzetno nesmotrenim“.

Bela kuća nije želela da komentariše tu odluku FBI, dodavši samo da je istraga zvanično okončana i da oni ne žele da se čini kao da utiču na tužilaštvo.

Uprkos tom skandalu, Obama i Klinton su na skupu pokazali ujedinjenost.

Oni su u Šarlot zajedno doleteli predsedničkim avionom, zajedno se vozili do mesta skupa u Obaminoj blindiranoj limuzini, poznatoj kao „Zver“, a Klintonova je predsedniku takođe pokazala sliku svoje unučadi, Šarlot i novorođenog Ejdana.

Obama je na bini izjavio da „nikad nije bilo muškarca ni žene koji bi bili kvalifikovaniji za funkciju predsednika od Hilari Klinton. I to je prava istina“.

Obama i Klintonova je prvobitno trebalo zajedno da se prvi put pojave u kampanji na skupu u Viskonsinu 15. juna, ali je to odloženo zbog masovne pucnjave u noćnom klubu Orlando na Floridi, u kojoj je ubijeno 50 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar