U trendu

Obama stiže u Grčku, drakonske mere bezbednosti

Američki predsednik Barak Obama stiže sutra u Grčku – prvu stanicu oproštajne turneje, a u Atini će biti primenjene drakonske bezbednosne mere uz prisustvo više hiljada policajaca.

Grčka policija je zabranila da se tokom Obamine posete održavaju protesti u centru Atine, kao i u južnom predgrađu gde su smešteni najluksuzniji hoteli.

Ta mera stupa na snagu nekoliko sati uoči Obaminom dolaska u Atinu.

Na ulicama će biti raspoređeno najmanje 3.000 policajaca, a glavni bulevari i putevi u centru grčke prestonice će biti zatvorene za saobraćaj, a u određeno vreme i za pešake, prenosi AP.

Levičarske i anarhističke grupe planiraju da održe protestne marševe tokom Obamine posete, a čak je bilo i poziva na „napade i sukobe“.

Obama će se sastati sa grčkim premijerom i predsednikom, Aleksisom Ciprasom i Prokopisom Pavlopulosom.

Posle posete Atini, Obama u sredu ide u Nemačku, a turneju završava posetom Peruu.

Obama je, uoči poslednje posete Evropi kao šef države, poručio da SAD moraju da se odupru težnji ka izolacionizmu pod novoizabranim liderom Donaldom Trampom i da sarađuju sa saveznicima.

„Naša najbolja šansa za napredak je da se odupremo težnji ka okretanju unutra i da osvežimo naše zajedničke vrednosti i radimo zajedno kako bi obezbedili da naše političke i ekonomske institucije pruže sigurnost i prosperitet kakve naši građani zaslužuju“, rekao je on grčkom listu „Katimerini“.

Obama će u sredu biti u Nemačkoj, gde će se sastati sa evropskim liderima.

Oproštajnu turneju završiće u Peruu gde će prisustvovati Azijsko-pacifičkom samitu u Limi na čijim marginama će imati bilateralani sastanak sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

„Integracija Evrope je jedno od najvećih političkih i ekonomskih dostignuća savremenog doba, koja donosi korist članicama Evropskoj uniji, SAD i čitavom svetu“, rekao je Obama.

On je naveo da je Evropa najveći ekonomski partner SAD koje imaju veliki interes da ona bude stabilna i uspešna.

Grčki portal „Militair“ koji se bavi vojnom tematikom, objavio je da će Obama tokom posete Atini zatražiti od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da zatvori svoje luke za ruske ratne brodove, glasa za nove sankcije Rusiji i povuče „nezakoniti“ veto za stupanje Makedonije u NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.