U trendu

Obama: Teroristi će biti uništeni

Američki predsednik Barak Obama pozvao je danas Amerikance, pred 15-godišnjicu napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, da suočeni sa teorizmom, ostanu ujedinjeni.

On je poručio da će SAD „uništiti teroriste“.

„U očima terorista, bitnan je način na koji mi odgovaramo. Ne možemo se predati onima koji hoće da nas podele. Ne možemo reagovati na način koji bi urušio temelje našeg društva“, rekao je Obama u svom redovnom nedeljnom radijskom obraćanju, pred sutrašnje obeležavanje 15-godišnjice napada u kojima je poginulo gotovo 3.000 ljudi.

Obama je naglasio da je ono što Ameriku činu velikom, „njen diverzitet i to što prihvata svakoga pravedno, bez obzira na rasu, pol, etničku pripadnost ili veru“.

„Ako ostanemo dosledni tim vrednostima, podržacćemo zaveštanje onih koje smo izgubili i održaćemo našu zemlju jakom i slobodnom“, naglasio je predsednik SAD.

Napadi na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. koje je izvela teroristička mreža Al Kaida, uvukli su Zapad u ratove koji još traju, navodi AFP.

Prisećajući se tog dana, za koji je rekao da je „jedan od najmračnijih u istoriji nacije“, Obama je rekao da se mnogo toga promenilo za proteklih 15 godina.

„Doneli smo pravdu (lideru Al Kaide) Osami bin Ladenu. Pojačali smo bezbednost u našoj zemlji. Sprečili smo napade. Spasli smo živote“, naglasio je on.

Istovremeno je upozorio da će teroristi biti uništeni.

„U Avganistanu, Iraku, Siriji i dalje, ostaćemo nemilosrdni protiv terorista kao što je Al Kaida. Uništićemo ih i nastavićemo da činimo sve u našoj moći da zaštitimo našu domovinu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.