U trendu

Obama u Vijetnamu o osnovnim pravima

Američki predsednik Barak Obama govorio je danas u Vijetnamu, državi jedne zvanične partije, o značaju slobode izražavanja i demokratije.

„Zemlja je stabilnija kada gradjani znaju da se njihov glas računa i kada kandidati mogu slobodno da izadju na izbore“, poručio je Obama u Hanoju, a njegov govor direktno je prenosila televizija.

Američki predsednik je rekao da podrška tim pravima ne predstavlja pretnju stabilnosti već jača stabilnost i postavlja temelje napretka.

„Sloboda štampe, mogućnost da novinari i blogeri skrenu pažnju na nepravdu i zloupotrebe utiču na to da državni zvaničnici moraju da snose odgovornost i narodu ulova poverenje u sistem“, naveo je Obama, nekoliko sati pošto se sastao sa disidentima.

U Vijetnamu, gde je na vlasti Komunistička partija Vijetnama, nezavisni kandidati nemaju pravo da se kandiduju na izborima, mediji su pod kontrolom države, a neistomišljenici sankcionisani.

U drugačijem tonu koji je više bio na zadovoljstvo domaćina, Obama je apelovao na „mirno“ rešavanje teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru.

„Velike zemlje ne smeju da plaše manje“, rekao je Obama drugog dana posete Hanoju povodom spora Kine i Vijetnama, kao i drugih zemalja jugoistočne Azije, o naftom bogatim ostrvima koje se nalaze na važnim pomorskim pravcima.

Predsednik SAD započeo je juče trodnevnu istorijsku posetu Vijetnamu koja je znak približavanja nekadašnja dva rivala.

SAD i Vijetnam su sklopili sporazum o uspostavljanju mirovnih operacija u Vijetnamu sa obukom na engleskom jeziku.

Obama je posle desetogodišnjih pregovora, potpisao sporazum prema kojem će 20 volontera mirovnih operacija iduće godine otići u Vijetnam.

Američki predsednik prisustvovao je i potpisivanju niza komercijalnih ugovora američkih i vijetnamskih kompanija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar