U trendu

Obama više neće spavati u njujorškom Valdorfu jer je postao kineski

Predsednik SAD Barak Obama će promeniti običaj kada idući put bude u Njujorku, krajem ovog meseca povodom početka zasedanja Generalne skupštine UN, i neće odsesti u prestižnom hotelu „Valdorf Astoria“ jer je on sada vlasništvo jedne kineske osiguravajuće kompanije.

Obama i delegacija SAD će se smestiti u obližnjem hotelu „Njujork Palas“, izjavio je u petak portparol Bele kuće, Džoš Ernest koji je, međutim, odbio da kaže da li je motiv te promene strah od mogućeg kineskog špijuniranja.

„Veliki broj faktora utiče na to gde predsednik odseda kada nije u Beloj kući“, rekao je Ernest. „Ti faktori se kreću od raspoloživog prostora, preko troškova i bezbednosti“.

Osiguravajuća firma „Anbang inšurens grup“ je kupila „Valdorf Astoriju“ krajem 2014. godine za 1,95 milijardi dolara.

Taj hotel je godinama bio baza američkih delegacija svake jeseni kada se svetski lideri sastaju na Menhetnu da bi učestvovali na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, koja obično zaseda krajem septembra.

Stejt department je takođe dugo držao apartman u „Valdorfu“ za ambasadora SAD u UN, što je sada Samanta Pauer.

Saopštenje o promeni hotela dolazi samo nekoliko nedelja pre zvanične posete kineskog predsednika Sija Đinpinga Vašingtonu, tokom koje je nekoliko osetljivih pitanja već na dnevnom redu, među kojima su navodna kineska špijunaža na internetu i agresivne ambicije Pekinga u Kineskom moru.

„Valdorf Astoria“ zauzima ceo blok zgrada u srcu Menhetna. Postoji više od jednog veka i zvanično je 1993. godine proglašen za simbol Njujorka, kakvi su „Empajer stejt bilding“ i Bruklinski most.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.