U trendu

Obeležen Dan nezavisnosti u Poljskoj

Predsednik Poljske Andžej Duda predvodio je danas ceremoniju obeležavanja Dana nezavisnosti polaganjem venaca na Grob neznanog junaka u Varšavi.

Nacionalni praznik povodom 98 godina od kako je Poljska povratila nezavisnost, posle 120 godina tudjinske vlasti, obeležen je širom zemlje zvaničnim paradama i drugim manifestacijama.

Ekstremni desničari, noseći zapaljene baklje i poljske zastave, takodje su prošetali ulicama Varšave, navodi agencija AP.

Komitet za odbranu i demokratiju (KOD), organizacija osnovana prošle godine da bi se borila protiv centralizovane poljske vlasti, takodje je održala marš demokratskih vrednosti.

KOD je odlučio da njihove pristalice marširaju ulicama Varšave na obeležavanju Dana nezavisnosti kako bi skrenuli pažnju sa ekstremnih desničara.

Neki nacionalisti nosili su transparente sa prikazom falange, desničarskog simbola koji datira iz 1930. godine koji prikazuje stilizovanu ruku i mač. Nacionalisti, koji se oštro protive prihvatanju migranata sa Bliskog istoka, okupili su se pod sloganom: „Poljska – bastion Evrope“.

Levičarski aktivisti održali su odvojen antifašistički protest u drugom delu poljske prestonice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.