U trendu

Obnavljanje granica ne rešava problem migracija

Češki premijer Bohuslav Sobotka upozorio je danas da obnavljanje unutrašnjih granica Evropske unije i granične kontrole kakvim su pristupile Nemačka i Austrija, a za njima i Slovačka, ne rešava problem migracijei da je neophodno obezbediti spoljnu, šengensku granicu Unije.

„U ovom trenutku u centru Evrope se reaguje na problem da ne funkcioniše šengenska granica i da je EU tolerisala činjenicu da zemlje na spoljnoj šengenskoj granici nisu u stanju da ispunjavaju obaveze koje su preuzele“, kazao je Sobotka u Brnu nakon zasedanja vlade.

Češki premijer optužio je poimence Grčku da je zatajila u vršenju svojih obaveza i naveo da će Češka danas u Briselu na ministarskim sastancima podržati sve mere koje realno mogu da doprinesu da se uspostavi kontrola šengenskog prostora.

„Nužno je da Evropa dela brzo“, rekao je Sobotka i ponovio da Češka i dalje insistira da realokacija izbeglica bude na dobrovoljnom principu a ne po obavezujućim kvotama.

Vicepremijer i češki ministar finansija Andrej Babiš optužio je danas nemačku kancelarku Angelu Merkel da je prvo pozvala izbeglice da dodju a onda se čudi što ih dolazi i po 10.000 dnevno.

„Češka ima 104.000 slobodnih radnih mesta. Ne razumem zašto nismo u stanju da ih popunimo. Češka preduzeća čekaju radnike iz Ukrajine koji moraju da čekaju vize a s druge strane se po Evropi šećkaju hiljade ljudi bez dokumenata sa jedinim ciljem, da odu u Nemačku“, kazao je Babiš.

Potpredsednik češke vlade zatražio je da EU hitno reši obezbedjenje spoljnih granica i da štiti njih a ne unutrašnje granice.

„Potrebno je da se pobrinemo za one koji već jesu na našem kontinentu ali da sistemski rešavamo kako da sprečimo iligalni priliv imigranata“, rekao je Babiš.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.