U trendu

Oboren iznad Srbije ’99, sada prvi čovek američke vojne avijacije

General Dejvid Goldfejn nominovan je za mesto vrhovnog oficira američke vojne avijacije 17 godina nakon što je preživeo obaranje svog lovca F-16C iznad Srbije.

Kako prenosi zvanična publikacija američke vojske „Stars end strajps“, Goldfejn će na poziciji prvog čoveka avijacije zameniti Mark Velša koji ide u penziju.

„Osećam se počastvovano što sam nominovan na mesto 21. načelnika štaba američke vojne avijacije“, rekao je Goldfejn.

Kako se navodi u tekstu „Vojni pilot nekada oboren iznad Srbije, sada viđen za mesto na čelu avijacije“, Goldfejnov uspon je bio veoma brz i on stiže na novu poziciju nepunih godinu dana nakon što je unapređen u generala sa četiri zvezdice.

Ipak, kako ističe list, uprkos visokim pozicijama u Združenom štabu vojske SAD i komandi američke avijacije od 2011. do 2015. godine, Goldfejn je najpoznatiji po svojim iskustvima u ratnim dejstvima, a pre svega po iskustvima iz 1999. godine kada je NATO bombardovao Srbiju.

„On je često govorio o noći u kojoj je raketa zemlja-vazduh eksplodirala pored njegovog aviona iznad Beograda 2. maja 1999. godine, kada su SAD i NATO izvodile Operaciju Ujedinjena sila u vazdušnom ratu protiv Slobodana Miloševića i njegovih srpskih snaga nakon brojnih zločina na Balkanu“, prenose mediji.

Kako se navodi, Goldfejn se katapultirao iz svog aviona F-16C te noći i „nakon pada sa padobranom uspeo je da se domogne Kosova gde ga je dva sata kasnije pokupila spasilačka helikopterska misija“.

Međutim, prema dostupnim informacijama ta noć se odvila drugačije i Goldfejn je evakuisan na drugi način.

Goldfejnov F-16C iz sastava 555. lovačkog odreda „Tripl nikl“ poleteo je iz baze u Avijanu, a oborila ga je 2. maja ekipa 3. raketnog diviziona iz sastava 250. raketne brigade PVO, raktenim sistemom S-125 Neva iz sela Karlovčić u Sremu.

Goldfejn je pokušao da preleti do BiH, ali je morao da se katapultira i prizemljio se u ataru sela Sinošević, dok je njegova letelica pala nakon leta ka jugu, negde u blizini Šapca.

Po njega je zatim došla spasilačka ekipa sa dva helikoptera, prebacila ga do aerodroma u Tuzli, odakle se vratio u Avijano.

Goldfejn je bio direktan učesnik i u operacijama Pustinjska oluja (Irak, Zalivski rat) i Istrajna sloboda (Avganistan). Ima više od 4.200 sati naleta za komandama više aviona, među kojima su i F-16 i F-117, čiji je jedan primerak oboren iznad Srbije 1999. godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.