U trendu

Odgovor Turske na pokušaj puča mora biti demokratski

Zvaničnici EU i šefovi diplomatija više zemalja članica osudili su danas pokušaj državnog udara u Turskoj ali i upozorili da odgovor Anklare mora biti demokratski uz poštovanje vladavine prava.

„Vladavina prava se mora poštovati. Nema oparvdanja za bilo kakav korak koji bi zemlju mogao udaljiti od toga. Mi smo bili prvi koji smo te tragične noći rekli da se legitimne institucije moraju štititi“, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini uoči sastanka šefova diplomatija EU u Briselu.

Demokratija i vladavina prava u Turskoj moraju biti zaštićene na njenu dobrobit, izjavila je danas visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednosti Federika Mogerini.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izrazio je zabrinutost posebno zbog toga što je, kako je rekao, spisak sudija koji se smenjuju očigledno bio ranije pripremljen.

„Izgleda kao da je nešto ranije bilo pripremljeno. Popisi su postojali, što znači da su bili pripremljeni kako  bi se u odredjenom trenutku iskoristili. Vrlo sam zabrinut“, rekao je Han.

Han je takodje rekao da EU očekuje da se poštuju medjunarodni standardi vladavine prava koji se po onome što vidimo ne ispunjavaju.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Mark Oro istakao je da je vojna diktatura neprihvatljiva, ali i da odgovor na to mora biti demokratski.

„Ne možemo prihvatiti vojnu diktaturu ali mi moramo biti oprezni kako turske vlasti ne uspostavile politički sistem koji bi se udaljio od demokratije“, rekao je Oro.

Više ministara upozorilo je na neprihvatljivost ponovnog uvodjenja smrtne kazne što su nagovestile turske vlasti.

„Uvodjenje smrtne kazne bilo bi potpuno neprihvatljivo“, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastijan Kurc.

„Ne možemo ni zamisliti uvodjenje smrtne kazne u zemlji koja nastoji da udje u EU. Moramo danas biti vrlo odlučni i poslati poruku da osudjujemo državni udar, ali da se u odgovoru na njega mora poštovati vladavina prava“, rekao je belgijski ministar vanjskih poslova Didije Rejnders.

Ministri spoljnih poslova EU razgovoraće danas i o borbi protiv terorizma, što je zatražila Francuska nakon terorističkog napada u Nici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar