U trendu

Odjek terorističkih napada jači od napada na IS?

Pripadnici IS veruju da mogu da prežive napade Francuske i Rusije na njihova uporišta i da sve njihove gubitke nadoknađuje „propagandni odjek“ mogućnosti da se infiltiriraju među druge zemlje i ubiju stotine njihovih državaljana, saglasni su stručnjaci za borbu protiv terorizma i američki zvaničnici.

„Što više Zapad napada, više ljudi će stradati (u Siriji), to samo doprinosi uverenju da je kraj blizu“, istakao je šef Centra za terorizam i pobunu u Londonu IHS Džejnsa Metju Henman.

Kako je dodao, lideri Islamske države (IS) već mogu da se hvale kako drugi mogu da izvode „kukavičke vazdušne napade, ali mi ćemo doći u vaše prestonice i ubiti ogroman broj civila na terenu i niko ne može da nas spreči“.

Takođe, upozoravaju stručnjaci, teško je predvideti strateške motive IS i šta se njeni pripadnici nadaju da će postići napadima na Pariz i obaranjem ruskog aviona iznad Sinaja, prenosi Vašington post.

Napadi su možda posledica jednostavne odluke da se nanase bol Francuskoj i Rusiji kako bi ih odvratili od daljeg mešanja u region ili da bi ih još više uvukli u borbe, ukazuje analitičar u Brukings instititu i autor knjige „Propast ISIS“ Vilijam Mekants.

Američki predsednik Barak Obama je, tokom samita G20 u Turskoj, rekao da SAD i saveznici moraju da se drže strategije oslanjanja na svoje vazdušne snage i prijateljske lokalne snage kako bi postepeno ponovo pridobili teritorije, koje su u posedu Islamske države.

„Mi igramo po narativu (Islamske države) kada reagujemo kao da su oni država i mi koristimo rutinske vojne taktike koje se koriste u borbi protiv zemlje koja napada drugu zemlju“, rekao je on na konferenciji na novinare.

Obama smatra da što više teritorije džihadisti izgube, manje se mogu pretvarati da su oni država koja funkcioniše, te postaje očiglednije da su oni samo mreža ubica koja teroriše lokalne populacije.

Prethodnih meseci, podseća Vašington post, IS je uvidela kako se granice kalifata polako smanjuju dok kurdske i iračke snage, uz podršku američkih vazdušnih i vojnih savetnika, preuzimaju kontrolu nad nekim ključnim gradovima.

Gubitak teritorije u Siriji i Iraku je podrio legitimitet Islamske države i povećao pritisak na grupu da demonstrira svoj potencijal na druge načine, te zato imamo tako „spektakularne napade“, navode američki zvaničnici.

S druge strane, neki analitičari smatraju da su teroristički napadi, poput nedavnih na Pariz, odraz želje džihadista da regrutuju nove sledbenike jer, prema proceni američkih zvaničnika, više od 20.000 pripadnika IS je ubijeno u prethodnih 15 meseci.

IS će pokušati da iskoristi napade na Pariz kao ogromno oruđe za regrutivanje, ističe profesor na Univeriztetu u Džordžtaunu i stručnjak za terorizam Danijel Bajman.

„Ako ste mladi musliman koji je besan zbog napada na sunite u Siriji, to je grupa koja će vam pokazati kako da uzvratite svojim neprijateljima“, rekao je Bajman.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.