U trendu

Odličan razgovor Obame i Trampa u Beloj kući

Odlazeći američki predsednik Barak Obama danas se sastao s Donaldom Trampom, a razgovor koji su vodili 90 minuta ocenio je kao odličan.

Sastanak u Ovalnoj sobi u Beloj kući je, kako je rekao Obama, obuhvatio niz tema iz oblasti spoljne i unutrašnje politike, javio je Rojters.

Obama je tokom susreta istakao da je važno da se „svi ujedinimo kako bismo se suočili sa izazovima“.

Tramp je kazao da je susret trajao duže od predviđenog i da su razgovarali o brojnim temama.

„Stvarno smo razgovarali o mnogim situacijama, od kojih su neke divne, ali i o teškoćama“, rekao je Tramp novinarima. Dodao je da je Obama objasnio „neke sjajne stvari koje su postignute“, ali nije elaborirao, navodi Rojters.

Obama je ponudio da učini sve što može kako bi pomogao Trampu kada bude preuzeo dužnost 20. januara, a Tramp je Obamu nazvao „veoma dobrim čovekom“, te da se nada da će dobijati savete od njega, prenosi Rojters.

Susret Obame i Trampa je protekao u opuštenoj i srdačnoj atmosferi, sasvim suprotno od one proteklih meseci, tokom žestoke i ogorčene predizborne kampanje, navodi Rojters.

Obama je u Beloj kući primio novoizabranog predsednika, kako bi se izvršio neometan prenos vlasti posle Trampove neverovatne pobede na izborima.

Prva dama Mišel Obama u rezidenciji Bele kuće sastala se sa Trampovom suprugom Melanijom.

Tramp je u Vašington doleteo iz Njujorka svojim privatnim avionom i sleteo na Regan nacionalnom aerodromu, koji se nalazi nedaleko od američke prestonice, javlja AP.

Iz Bele kuće Tramp će otići na Kapitol hil, gde će imati odvojene sastanke sa predsednikom Predstavničkog doma Kongresa Polom Rajanom i liderom vladajuće većine u Senatu Mičom Mekonelom.

Obama je juče izjavio da će uprkos brojnim neslaganjima sa Trampom, osigurati nesmetanu predaju vlasti po uzoru na bivšeg predsednika DŽordža Bušsa.

„Pre osam godina, predsednik Buš i ja smo imali značajna neslaganja, ali tim predsednik Buša nije mogao biti profesionalniji u obezbeđivanju nesmetane tranzicije vlasti. Tako da sam naložio svom timu da sledi primer tima predsednika Buša“, izjavio je Obama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.