U trendu

Ograde na granicama mogu da sruše i EU

Potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans upozorio je danas na Praškom evropskom samitu u glavnom gradu Češke da ništa nije neuništivo, pa tako ni zajednički evropski projekt.

„Suviše verujemo u to da je projekt Evropske unije neuništiv, ali sve može da se raspadne pa i evropski projekt“, kazao je holandski evrokomesar i potpredsednik EK na prvom Praškom evropskom samitu koji pod pokroviteljstom češkog Ministarstva spoljnih poslova organizuju tri ovdašnje nevladine organizacije.

Timermans je oštro kritikovao lidere u nekim članicama EU koji populistički seju strah od izbeglica u svojim zemljama i na tome stiču političke poene i popularnost.

„Zemlje članice moraju da nastoje da više razumeju jedna drugu jer njihove pozicije polaze iz različitih istorijskih iskustava“, rekao je Timermans i evropskim državnicima preporučio da čitaju dela Remarka i Kafke kako bi bolje razumeli kroz šta sve prolaze sada izbeglice na putu u Evropu.

Potpredsednik EK naglasio je da je važno da se ne dižu ograde i da se ne raspadne šengenski sistem jer bi za njim mogli da se raspadnu i drugi sistemi i mehanizmi zajedničke Evrope.

„Plašim se za budućnost evropskog projekta ako ne budemo delovali kolektivno“, rekao je Timermans i založio se da hitno počne registracija i identifikacija, kako bi se što pre razjasnilo ko ima pravo na zaštitu prema Ženevskoj konvenciji, a ko će iz Evrope biti vraćen.

Vraćanje imigranata kojima Evropa neće dati azil, prema oceni Timermansa neće ići lako, zato što mnogima od njih šverceri izbeglica govore da ne komuniciraju sa vlastima u drugim evropskim zemljama i da ćutke idu pravo u Nemačku.

Timermans je zaključio danas da će za savladavanje izbegličke krize ključna za EU biti Turska.

„Izbegličku krizu EU ne može da reši bez Turske, ali ni Turska neće izaći na kraj sa izbeglicama bez pomoći Unije“, kazao je Timermans.

Dvodnevni Praški evropski samit koji završava danas u Pragu okupio je oko 150 učesnika, predstavnika institucija Evropske unije, ministre spoljnih poslova Višegradske grupe, Hrvatske i Slovenije i zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar