U trendu

Ogranak Islamske države preuzeo odgovornost za napad u Jemenu

Ogranak Islamske države u Jemenu preuzeo je odgvornost za današnje raketne napade u kojima je poginulo 15 ljudi.

Napadi su izvedeni na hotel u lučkom gradu Adenu, u Jemenu, u kojem su bili smešteni zvaničnici vlade u egzilu, kao i na položaje koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, saopštili su jemenski zvaničnici.

Jemenski zvaničnici su prethodno sumnjičili šiitske pobunjenike Hute, koji su od marta ove godine meta napada saudijske koalicije.

Prvo je napadnut hotel Al Kasr u koji su jemenski zvaničnici koristili kao svoje sedište, posle čega su usledila dva napada na lokacije koje su koristili vojnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ogranak Islamske država koja dosad nije napadala vladine snage u Jemenu preuzeo je odgovornost za napade u poruci poslatoj preko internta. U njoj se navode imena ekstremista koji su izveli napade.

Agencija Asošijetid pres navodi da se ne ti navodi ne mogu nezavisno proveriti, mada su objavljeni kao i druga saopštenja Islamske države s logom ekstremista.

Pojava Islamske države u Jemenu dodatno doprineti haosu u toj najsiromašnijoj arapskoj državi. Dosad su ti sunitski ekstremisti uglavnom napadali šiitske džamije, pošto se šiitski pobunjenici Huti bore za svrgavanje međunarodno priznate vlade predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija.

Povezane vesti

Jemen: 15 osoba ubijeno u raketnim napadima

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.