U trendu

Oland: Ako Turska ne zatvori granice, nema pomoći EU

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je uoči zasedanja vodja Evropske unije da se spoljne granice moraju zaštititi uvodjenjem, pored ostalog, jake granične i obalske straže EU, i stavio do znanja da Turska neće dobiti obimnu finansijsku pomoć Unije ako ne zatvori svoje granice za imigrante i teroriste.

Evropske vodje danas su počele a sutra će nastaviti analizu sprovodjenja hitnih mera za rešavanje izbegličke krize i onemogućavanje islamskih terorista da ponove krvave atentate na tlu Evrope, a sagledaće i mere da se očuva šengenski prostor bez granica uz moguće dopune.

Posebna pažnja će biti posvećena i otklanjanju uzroka navale izbeglica i talasa terorističkih napada, posebno sagledavanjem kako se svetske i regionalne sile mogu ujediniti u slamanju terorista Islamske države, čiji ekstremisti šire uticaj i u Libiji.

Visoka predstvnica EU Federika Mogerini uoči samita EU izjavila je da će večeras otputovati u Njujork na sednicu Saveta bezbednosti UN koji treba da odobri stvaranje koalicije izmedju sirijske opozicije i vlade u Damasku za ujedinjenje u borbi protiv Islamske države.

Francuski predsednik Oland je rekao da će od kolega u EU zatražiti da se poštuje odluka da se na sve članice EU preraspodeli deo dosad, mahom u Grčku i Italiju, pristiglih izbeglica, ali je upozorio da je to nemoguće ostvariti ako Turska ne ispuni obećanja o saradnji s EU i zatvaranju svojih granica za imigrante i islamske teroriste.

Preraspodela izbeglica i pomoć Ankari su neostvarivi ako Turska „praktično potpuno ne zabravi svoje medje za ilegalne migrante“, stavio je do znanja i holandski premijer Mark Rute koji je pre samita EU na sastanku s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima još nekoliko zemalja Unije razgovarao upravo o sprovodjenju odluke da se prerazmeste izbeglice i u velikoj meri smanji njihov priliv.

Francuski predsednik je objasnio da Turska u slučaju da ne stavi rampe na ilegalne ulaske preko svojih granica, ne može očekivati obećanu pomoć Unije od tri milijarde evra za zbrinjavanje izbeglica i tehničku i drugu podršku.

Na sastanku nemačke kancelarke Merkel i zemalja koje su spremne da prime istinske ratne izbeglice, poglavito iz Sirije, kao posebno uznemirujuće za evropsku bezbednost ocenjeno je to što je ove godine bez skoro ikakve kontrole, a često i s lažnim ispravama, u EU ušlo blizu 900.000 imigranata.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je učestvovao na ovom sastanku i naglasio spremnost Ankare da učini sve da zatvaranjem granica i oštrom kontrolom spreči priliv ilegalnih imigranata i islamskih terorista najviše iz Sirije u Evropu.

Novinari su hrvatskog premijera Zorana Milanovića uoči samita pitali da li se Hrvatska može naći na udaru zahteva Austrije i još nekih zemalja da se izdvajanje sredstava iz fondova EU smanji članicama koje ne prihvate solidarno preuzimanje dela izbeglica, a Milanović je uzvratio da je to „jako teško jer je Hrvatska preko svoje teritorije propustila 500.000 imigranata“.

Na opasku da ih je Hrvatska popisala samo pet stotina, što je zamerka Evropske komisije, Milanović je odgovorio da zna za te primedbe, ali je rekao da bi i Hrvatska mogla učiniti ono što i Madjarska i Slovačka, a sad i Makedonija, a to je da postavi ograde na granice, pa za nju onda ne bi bilo takvih problema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.