U trendu

Oland i Merkel: Lokalni izbori u Ukrajini tek posle 2015.

Lokalni izbori u Ukrajini održaće se tek „posle 2015. godine“, izjavili su danas francuski predsednik Fransoa Oland i nemačka kancelarka Angela Merkel u Parizu.
Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare na kraju samita o Ukrajini odbacili predlog proruskih separatista da lokalni izbori budu održani 18. oktobra.   
 
Ipak, zvanični Pariz i Berlin su saopštili da je na samitu postignut dogovor sa ruskim i ukrajinskim liderima o povlačenju naoružanja kalibra manjeg od 100 mm iz zone konflikta na istoku Ukrajine. 

Taj dogovor treba da stupi na snagu sutra.  

„Povlačenje naoružanja kalibra ispod 100 mm praktično počinje sutra“, rekao je novinarima ukrajinski predsednik Petro Porošenko. 

Povodom izbora, Oland je rekao je da biti održani „posle 2015. godine” kako glasanje ne bi moglo da se dovede u pitanje.

Nemačka kancelarka je rekla da će se „izbori održati kasnije nego što je planirano”, kao i da moraju da se održe u skladu sa „ukrajinskim zakonom“.  

Kijev je planirao lokalne izbore za 25. oktobar, dok su pobunjenici za datum izbora odredili 18. oktobar. 

Na sastanku u Parizu posvećenom situaciji na istoku Ukrajine učestvovao je, pored Olanda, Angele Merkel i Porošenka, ruski predsednik Vladimir Putin.

Na samitu je razmotrena primena mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 12. februara ove godine.

Taj sporazum je doveo je do primirja 15. februara na istoku Ukrajine, ali se prekid vatre krši na tom području gde je od početka konflikta 2014. godine poginulo 8.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar