U trendu

Oland i Putin postigli sporazum o brodovima mistral

Predsednici Francuske i Rusije Fransoa Oland i Vladimir Putin postigli su sporazum o brodovima tipa „mistral“, nakon što je Francuska suspendovala ugovor zbog ukrajinske krize, saopštila je večeras Jelisejska palata.
Oland i Putin su danas imali telefonski razgovor i postigli dogovor kojim se raskida ugovor postignut 2011. godine prema kojem je Francuska bila u obavezi da Rusiji isporuči dva ratna broda, navodi se u saopštenju.

„Rusiji će biti isplaćen celokupan iznos koji je unapred dala u okviru ugovora i biće vraćena ruska oprema koja je postavljena na brodovima“, dodala je Jelisejska palata ne navodeći tačan iznos.

Pozivajući se na neimenovane izvore, ruski list Komersant je nedavno preneo da suma koju će Pariz vratiti Moskvi iznosi 1,16 milijardi evra.

Prvi od dva broda, „Vladivostok“, trebalo je da bude isporučen polovinom novembra a drugi, „Sevastopolj“, u oktobru ove godine.

Ugovor, vredan 1,2 milijardi evra i sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland njihovu isporuku uslovio političkim rešenjem ukrajinske krize.

„Vladivostok“ je namenjen ruskoj floti na Pacifiku a „Sevastopolj“ ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koji je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar