U trendu

Oland: Neprihvatljivo da Jevreji kriju kapice

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je da je neprihvatljiva ideja da francuski Jevreji na ulici kriju tradicionalne kapice iz straha od napada.

„Nije prihvatljivo da se građani u našoj zemlji osećaju tako uznemireno i da budu meta napada zbog svoje vere da bi zaključili da to treba da kriju“, rekao je Oland, prenosi AFP.

Dan posle napada jednog tinejdžera na nastavnika koji je nosio tradicionalnu kipu u Marseju, vođa jevrejske zajednice u tom gradu Azi Amar je u utorak rekao da bi Jevreji trebalo da izbegavaju da nose jevrejske kapice na ulicama.

Ubrzo nakon toga oglasio se glavni jevrejski rabin u Francuskoj, rekavši da Jevreji treba da nose tradicionalnu kipu i da ne treba da odstupe ni za milimetar, preneo je AFP.

Tinejdžer, turski državljanin kurdskog porekla, bio je naoružan mačetom i nožem a kaže da je delovao u ime takozvane Islamske države, saopštili su francuski tužioci.

„Nenošenje kapice može da spase živote, a ništa nije važnije“, rekao je Amar dnevniku „Provans“, prenosi Rojters.

„U subotu, po prvi put neću nositi kipu u sinagogu“, zaključio je on.

Francuska, u kojoj žive i velika jevrejska i velika muslimanska zajednica, praktično je vanrednom stanju od napada islamskih ekstremista u Parizu 13. novembra u kojima je ubijeno 130 ljudi.

Posle toga su ekstremisti u januaru napali jevrejski supermarket.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.