U trendu

Oland pohvalio solidarnost libanskog naroda sa sirijskim izbeglicama

Francuski predsednik Fransoa Oland pohvalio je danas tokom posete izbegličkom kampu u Libanu „izuzetnu solidarnost“ libanskog naroda sa sirijskim izbeglicama, prenela je agencija Frans pres.

Nakon što je u subotu u Bejrutu obećao Libanu veću pomoć u rešavanju problema sirijskih izbeglica, Oland je posetio kamp u Dalhamiji u dolini Beka, nekoliko kilometara od granice sa Sirijom.

U kampu je smešteno oko stotinu porodica, ukupno oko 600 ljudi, pretežno žena i dece, koji žive u veoma teškim uslovima.

„Ti ljudi ne žele da idu u Evropu, oni žele što pre da se vrate kući i da obnove svoju zemlju“, rekao je Oland posle razgovora sa izbeglicama i predstavnicima nevladinih organizacija.

Oland je čestitao libanskom narodu na „izuzetnoj solidarnosti“ sa sirijskim izbeglicama, pošto je Liban prihvatio više od milion izbeglica, što je jednako četvrtini ukupnog broja njegovih stanovnika.

Francuski predsednik je u subotu u Bejrutu najavio da će Francuska prihvatiti još 3.000 izbeglica u 2016. i 2017. godini i obećao da će njegova zemlja odobriti Libanu pomoć od 100 miliona evra u naredne tri godine.

On je takodje rekao da će šef francuske diplomatije Žan-Mark Ero pripremiti sastanak medjunarodne grupe za podršku Libanu i da će tim povodom posetiti Liban 27. maja.

Oland je obećao da će Francuska pružiti Libanu i vojnu pomoć u borbi protiv terorizma i džihadista Islamske države.

On će krajem dana otputovati u svoju prvu posetu Egiptu od 2012. godine, gde će sa egipatskim presednikom Abdelom Fatahom el Sisijem razgovarati o krizi u Libiji, izraelsko-palestinskom sukobu i ekonomskoj saradnji Francuske i Egipta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar