U trendu

Oland protiv iskušenja od svenacionalnog uoči stranačkih izbora

Francuski predsednik Fransoa Oland upozorio je danas Francuze da ne smeju da padnu u iskušenje „svenacionalnog“ i „povlačenja u sebe“ uoči stranačkih izbora opozicione desnice za kandidata na predsedničkim izborima predvidjenim 2017. godine.

„Šta je rešenje? Potpuni liberalizam ili sve autoritarno. Ja jesam za autoritet u Francuskoj Republici, ali ne i za autoritarizam koji je proizvoljan, poriče različitosti i podstiče sukobe“, rekao je Oland u govoru u jednom malom mestu na jugu zemlje.

Oland je rekao da Francuska ne sme da se povlači u sebe „što je odlika nacionalizma“ već da bude otvorena ka svetu i u njemu poštovana.

„Nacionalizam se vraća u Evropu i čak u SAD, a to je povlačenje u sebe, zatvaranje i strah od drugih“, rekao je predsednik Francuske.

U Francuskoj će sutra biti održan prvi krug stranačkih izbora opozicione desnice za predsedničke kandidate predvidjene 2017. godine u toj zemlji.

Poslednji dani predizborne kampanje za stranačke izbore protekli su u znaku zabrinutosti Francuza posle pobede republikanca Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD.

Dosadašnje ankete pokazuju malu prednost kandidata Alena Žipea, bivšeg premijera s 31 odsto glasova, a odmah iza njega je bivši predsednik Nikola Sarkozi s 30 odsto.

Treći kandidat koji uživa 27 odsto popularnosti Francuza je takodje jedan bivši premijer, Fransoa Fijon.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.