U trendu

Oland: Pucnjava u Minhenu – gnusni teroristički napad

Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da je pucnjava u Minhenu „gnusni teroristički napad“ čiji je cilj širenje straha u Nemačkoj posle prošlenedeljnog napada u Francuskoj.

U jučerašnjoj pucnjavi u u tržnom centru u Minhenu 18-godišnji Nemac iranskog porekla usmrtio je  devet ljudi, a 16 ranio.

Napadač je potom izvršio samoubistvo.

Policija, međutim, ističe da su još nejasni motivi napada.

„Nemačka će se odupreti, može računati na prijateljstvo i saradnju Francuske“, navodi se u saopštenju Olanda, prenosi Rojters.

Francuski predsednik je dodao da će danas pre podne razgovarati telefonom sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić Merkelovoj uputio telegram saučešća

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas telegram saučešća nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

„Užasnula nas je vest o napadu u Minhenu, koji ne samo da je odneo nevine živote, nego nas je i ponovo upozorio da mržnja i nasilje mogu da se pojave svuda i uvek“, piše u telegramu.

Vučić je istakao da će Srbija u zaštiti porodičnih, kulturnih i civilizacijskih vrednosti koje delimo uvek biti na istoj strani sa Nemačkom i nemačkim narodom i ako, kao mala zemlja, može u tome da pomogne, Srbija je spremna da pruži podršku i pomoć.

„U ime Vlade Srbije i svoje ime, porodicama i prijateljima poginulih, kao i Vama i Vašoj Vladi, upućujem izraze najdubljeg saučešća, a povređenima želee za brz oporavak“, navodi se u telegramu saučešća premijera Vučića.

Putin uputio telegram saučešća Merkelovoj i Zehoferu

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je danas telegram nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i premijeru Bavarske Horstu Zehoferu u kojem je izrazio najdublje saučešće svim građanima Nemačke zbog žrtava pucnjave u tržnom centru u Minhenu, prenose ruski mediji.

Iran osuđuje napad u Minhenu

Iran je danas osudio pucnjavu u tržnom centru u Minhenu u kojoj je 18-godišnji Nemac iranskog porekla usmrtio devet ljudi, a ranio 16.

Portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Bahram Gašemi osudio je „ubijanje nevinih ljudi bez mogućnosti da se odbrane“ i izrazio solidarnost Irana sa nemačkom vladom i narodom, prenosi iranska državna agencija IRNA.

On je, takođe, pozvao na sveobuhvatnu i beskompromisnu borbu sa ciljem da se iskoreni nasilje, prenosi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.