U trendu

Oland u Vijetnamu tražio oslobadjanje četiri disidenta

Francuska je tokom posete Fransoa Olanda Vijetnamu zatražila od vijetnamskih vlasti oslobadjanje četvoro aktivista za ljudska prava, saznaje se danas u okruženju francuskog predsednika.

Kako navodi Agencija Frans pres (AFP), radi se o katoličkom aktivisti, o osnivaču političke formacije u toj jednopartijskoj komunističkoj zemlji, o aktivistkinji angažovanoj protiv eksproprijacija i jednom blogeru. Oni su svi osudjeni na duge kazne zatvora, rekao je taj neimenovani izvor.

Na zahtev Fransoa Olanda spisak imena predao je francuski državni sekretar za razvoj i frankofoniju Andre Valini vijetnamskom zameniku ministra za spoljne poslove Bui Tan Sonu.

Uoči Olandove posete Vijetnamu tri nevladine organizacije, medju kojima i Medjunarodna federacija za ljudska prava, preneli su francuskom predsedniku u otvorenom pismu njihovu veliku zabrinutost zbog ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Vijetnamu i zamolili ga da pokrene to pitanje.

Takodje je u saopštenju Kamij Blan, predsednica Amnesti internešenala Francuska napisala da „ljudska prava ne treba da budu žrtvovana zbog komercijalnih sporazuma“.

Francuski predsednik je rekao samo nekoliko reči o ljudskim pravima tokom posete Vijetnamu koja je počela u utorak, rekavši da on „vrlo pazi na pravnu državu“.

Oland je juče proveo dan u glavnom gradu Hanoju gde se sastao sa predsednikom Čang Daj Kuangom i zalošio se za jačanje ekonomskih odnosa Francuske i Vijetnama, zemlje sa jednom od dnamičnijih ekonomija u Jugoistočnoj Aziji.

Oland i vijetnamski predsednik prisustvovali su u Hanoju potpisivanju tri ugovora o prodaji 40 aviona tipa Erbas (Airbus) za 6,5 miliona dolara.

Fransoa Oland se danas u Ho Ši Minu sastao sa direktorima startap kompanija i predstavnicima Instituta srca, simbola francusko-vijetnamske medicinske saradnje.

Institut je 1992. osnovao francuski profesor Alen Karpantje i to je prva institucija za kardio hirurgiju u zemlji.

Oland je prvi francuski predsednik u poseti Vijetnamu u poslednjih 12 godina. Njegova poseta treba da se završi zvaničnim ručkom sa lokalnim zvaničnicima vijetnamske komunističke partije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.