U trendu

Oland u Vijetnamu za jačanje ekonomske saradnje

Francuski predsednik Fransoa Oland založio se danas u Hanoju za jačanje ekonomskih odnosa Francuske i Vijetnama, zemlje sa jednom od dinamičinijih ekonomija u Jugoističnoj Aziji.

„Ono što želimo da postignemo ovom posetom jeste dodatna podrška francuskim investicijama u Vijetnamu“, rekao je Oland u Hanoju.

Oland, koji je prvi francuski predsednik u poseti Vijetnamu u poslednjih 12 godina, i vijetnamski predsednik Čan Daj Kuang, prisustvovali su potpisivanju tri ugovora o prodaji 40 aviona tipa „Airbus“ za 6,5 milijardi dolara.

Dve vijetnamske niskobudžetne avio kompanije kupiće 30 aviona, a nacionalna avio kompanija „Vijetnam erlajns“ preostalih deset.     

Oland je rekao da, uprkos „burnoj istoriji“, dve zemlje imaju bliske ekonomske, kulturne i univerzitetske veze.

Vijetnamski predsednik se složio sa Olandom da je potrebno osnažiti poiltičke veze i odnose u oblasti odbrane.

Pored Hanoja, Oland bi trebalo da poseti i grad Ho Ši Min, koji nosi ime bivšeg predsednika i oca nezavisnosti koji je pre 70 godina je proglasio Demokratsku Republiku Vijetnam i pokrenuo novu eru posle veka francuske kolonijalne vladavine.

Žak Širak je francuski predsednik koji 2004. godine posetio Vijetnam povodom 50 godina od sporazuma kojima je okončan Rat u Indokini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar