U trendu

Oland: Ubistvo policajca očigledno čin terorizma

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je danas da je ubistvo francuskog policajca kod Pariza „očigledno teroristički čin“.

Govoreći na sastanku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u Parizu, Oland je rekao da je Francuska suočena s vrlo ozbiljnom terorističkom pretnjom.

„Francuska nije jedina zemlja koja je suočena s terorističkim pretnjama, što smo mogli da vidimo u SAD, u Orlandu“, rekao je Oland. U napadu u subotu uveče u gej noćnom klubu u Orlandu na Floridi napadač je ubio 49 ljudi i ranio njih 53.

Prema ekstremističkim izvorima, za jučerašnjo ubistvo policajca odgovornost je preuzela Islamska država. Ubica je bio poznat policiji a u vezi sa istragom o pripadanju džihadističkoj sirijskoj organizaciji.  

Osumnjičeni ubica policajca identifikovan je kao 25-godišnji Larosi Abala. On je 2013. godine osudjen zbog povezanosti sa džihadističkom organizacijom koja operiše izmedju Francuske i Pakistana.

Abala se sumnjiči da je sinoć hladnim oružjem ubio policijskog zvaničnika ispred njegove kuće u Manjanvilu, nedaleko od Pariza, a on sam ubijen je u policijskoj akciji koja je usledila. Posle akcije, u kući je pronadjeno i telo stradale partnerke policajca, kao i jedan nepovredjeni trogodišnji dečak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.