U trendu

Oland zahvalio Obami na uzornoj akciji Amerikanaca u napadnutom vozu

Francuski predsednik Fransoa Oland „toplo je zahvalio“ danas svom američkom kolegi Baraku Obami na „uzornom ponašanju“ američkih građana koji su sprečili krvoproliće u vozu na liniji Amsterdama-Pariz, saopštila je Jelisejska palata.

U telefonskom razgovoru danas popodne „dva predsednika ponovila su svoju odlučnost da se zajedno bore protiv nasilja i terorizma na svim frontovima“, dodaje se u saopštenju.

Trojica Amerikanaca, Britanac i Francuz pomogli su juče da se savlada napadač u brzom vozu na liniji Amsterdam-Pariz. Napadač je pucao iz pištolja, a nekoliko putnika je uspelo ga obori na zemlju i razoruža.

Pored pištolja, napadač je imao i automatsko oružje i nož.

Jedan Amerikanac koji je pomogao je vojnik američkih vazduhoplovnih snaga, drugi je pripadnik Nacionalne garde koji je služio u Avganistanu, a treći je student fizikalne terapije u Kaliforniji.

Oland će u ponedeljak u Jelisejskoj palati primiti Amerikance, Britanca i Francuza koji su savladali napadača. On je na taj prijem pozvao i šefove vlada Belgije Šarl Mišela i Holandije Marka Rutea, kao i ambasadorku SAD u Francuskoj Džejn Hartli, a biće prisutan i francuski premijer Manuel Vals i nekoliko članova vlade.

Voz je u trenutku napada juče prolazio kroz Belgiju, ali je preusmeren ka Arasu na severu Francuske.

U incidentu je ranjeno dvoje ljudi – pripadnik Američkih vazdhoplovnih snaga koji je uboden nožem dok je pokušavao da savlada napadača, i osoba s francuskim i američkim državljanstvom koja je slučajno pogođena iz vatrenog oružja, izjavio je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Američki vojnik Spenser Stoun koji je ubodn nožem u napadu i koji je odigrao ključnu ulogu u savladavanju napadača izašao je večeras iz klinike u Lilu gde mu je uspešno operisana povređena ruka.

Mladić star oko dvadeset godina i visok oko 190 centimetara napustio je kliniku u američkim diplomatskim kolima i nije davao izjave mnogobrojnim okupljenim novinarima ispred zgrade, samo im je uputio osmeh.

On se prvi bacio na napadača u vozu prema izjavama njegovih prijatelja koji su bili prisutni. Tokom njegovog kratkog boravka na klinici mnogi pacijenti su dolazili da mu čestititaju.

Francuski ministar Kaznev rekao je danas novinarima u Parizu da osumnjičeni napadač može biti 26-ogodišnji Marokanac za koga su španske vlasti prošle godine posumnjale da ima veze sa radikalnim islamskim pokretima, ali njegov identitet nije sto odsto potvrđen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.