U trendu

Opasnost od dolaska 50.000 migranata u slučaju Bregzita

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je danas da bi Britanija mogla da se suoči sa dolaskom 50.000 migranata u slučaju izlaska iz Evropske unije, jer bi tada francuske vlasti odustale od dogovora da se registracija migranata vrše isključivo sa francuske strane granice.

Potencijalni „Bregzit“ – istupanje Velike Britanije iz EU, mogao bi da rezultira otvaranjem migrantskih kampova na britanskoj teritoriji ukoliko se granične kontrole premeste iz Kalea, navodi britanski list „Dejli Telegraf“.

Kameron je ocenio da „nema garancija da će Francuska dozvoliti da kontrolni punktovi ostanu sa njene strane granice, ako Britanija izadje iz EU“.

„U slučaju izlaska iz EU ništa ne bi moglo da spreči hiljade migranata da preko noći prelaze Lamanš i traže azil u Britaniji“, izjavio je Kamerun.

Telegraf navodi da britanski premijer planira da iskoristi migrantsku krizu kao argument u svoju korist u nedeljama nakon raspisivanja referenduma za izlazak Britanije iz EU.

Iz kabineta Dejvida Kamerona ocenjuju da su Britanija i Francuska postigle pozitivne dogovore o pitanju registracije migranata na granicama, kao i da bi izlazak iz EU „mogao da poremeti dogovoreno“.

Zagovornici raspisivanja referenduma i izlaska iz EU navode da eventualni „Bregzit“ neće imati negativne posledice po Britaniju.

„Dogovor o registraciji migranata u Kaleu postignut je sa vladom Francuske, a ne EU. Ne vidimo razlog zašto dogovor ne bi ostao na snazi i nakon izlaska Britanije iz EU“, rekao je Arod Banks, jedan od osnivača kampanje za izlazak iz EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)