U trendu

Oporavak vinske industrije u Egiptu

Proizvođači organskog vina od autohtone egipatske sorte grožđa u delti Nila nastoje da ožive vinsku industriju koja je pretežno namenjena turistima.

Vinarija „Kouroum of the Nile“ u El-Guni na Crvenom moru zasadila je 120 hektara vinove loze Banati, od koje se pravi belo vino „Beausoleil“.

Vinarija se nalazi na oko sat vožnje od Beni Hasana, sela na istočnoj obali Nila poznatog po 3.600 godina starim grobnicama faraona.

„Kouroum“ ima vinograde i u delti Nila severno od Kaira, gde se gaji uvezena vinova loza za proizvodnju crvenog i belog vina sorte „Jardin du Nil“, koje su enolozi vrlo pozitivno ocenili i koje je osvojilo i bronzanu medalju časopisa Dekanter 2013. godine.

Stari Egipćani doprineli su tehnologiji proizvodnje vina, a iz delte Nila se vino dovozilo do najvećih mediteranskih gradova tog vremena.

Po muslimanskom osvajanju u 7. veku, vino je prestalo da bude popularno piće u Egiptu.

Tek za vreme britanskog protektorata, krajem 19. i počekom 20. veka, vino je postalo zanimljivo za Evropljane, Jevreje i Jermene koji su živeli u tadašnjem kosmopolitskom Kairu.

Danas u konzervativnom Egiptu više od 90 odsto stanovništva su muslimani. U zemlji od oko 90 miliona ljudi skoro je nemoguće reklamirati alkoholna pića izvan velikih hotela. Po procenama prozvođača, više od 90 odsto onih koji piju vino u Egiptu su turisti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.