U trendu

Optužnica protiv 300 kineskih imigranata?

Italijansko  tužilaštvo razmatra optužnice protiv 297 osoba i centralne kineske državne banke „Bank of China“ u vezi sa istragom o pranju novca, navodi agencija AP.

Osumnjičeni su većinom kineski imigranti koji žive u Italiji, uključujući i dvojicu menadžera u filijali kineske banke u Milanu.

Prema navodima tužilaca, neki od osumnjičenjih služili su se „mafijaškim“ metodama i zastrašivanjem, prenela je juče italijanska agencija ANSA.

Italijanski istražitelji tvrde da su kineski imigranti u Italiji za manje od četiri godine preko servisa za transfer novca prokrijumčarili više od 4,5 milijardi evra u Kinu, zarađenih od falsifikovane robe, prostitucije, eksploatacije radne snage i utaje poreza.

To je ustanovljeno nakon četvorogodišnje istrage italijanske finansijske policije koja je pokrenuta zato što se očigledno bogatstvo nekih kineskih imigranata u Italiji koji su kupovali luksuzna kola, otvarali kladionice i fabrike garderobe kupovali italijanske kafiće i nekretnine nije odražavalo u lokalnim poreskim prijavama.

Uprkos velikim ekonomskim vezama između Kine i Zapada, neujednačenja saradnja, neusaglašeni pravni sistemi i kineski zakoni o tajnosti dozvolili su kriminalcima da se globalizuju efikasnije od policije, i otežali zapadnim kompanijama i sudovima da im zatvore poslove, navodi AP.

Povodom pisanja agencije AP o aferi, objavljen je odgovor u kineskim medijima u kojem se odbacuju sve tvrdnje i navodi da je izveštaj AP-a „čudan“. Navodi se takođe da kineska državna banka „nije u obavezi da sarađuje sa italijanskom policijom“.

„Bank of China“ je negirala svaku umešanost u ilegalne aktivnosti.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je početkom juna, posle objavljivanja priče o aferi pranja novca, navelo da kineske vlasti ne znaju ništa o italijanskom slučaju i dodalo da je Kina uvek posvećena produbljivanju policijske saradnje sa drugim zemljama sa kojima zajedno suzbija transnacionalne zločine i kažnjava kriminalce.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar