U trendu

Oružani sukobi pobunjenika i indijskih snaga u Kašmiru

Razmena vatre i snažne eksplozije odjekuju danas u zgradi gde se sklonilo nekoliko kašmirskih pobunjenika koji se treći dan zaredom bore protiv indijskih vladinih snaga kod Srinagara, u indijskom delu Kašmira, javljaju agencije.

U sukobu je do sada poginulo pet vojnika i jedan civil.

Dva ili tri pobunjenika saterana su u jedan deo petospratne vladine  zgrade, rekao je predstavnik pollicijskih jedinica Nalin Prabhat. 

Pobunjenici su se sklonili u tu zgradu posle napada na policijski konvoj u subotu. Oni su pustili da zgradu napusti 100 civila zaposlenih u vladi.

U okršajima sa pobunjenicima ubijena su dva pripadnika policije i jedan civil u subotu, i dva kapetana vojske i jedan pripadnik specijalnih snaga u nedelju, dok je povredjeno 13 vojnika.

General Satiš Kumar Dua, glavni indijski vojni komandant u Kašmiru, rekao je da je njihov glavni cilj da više ne bude žrtava.

„Nema žurbe, trajaće koliko god je potrebno“, rekao je Dua i dodao da specijalne snage moraju da očiste  petospratnu zgradu od sobe do sobe.

Deo zgrade se juče na kratko zapalio, ali se brzo požar smiri, dok je vojska pustila bespilotnu letilicu da osmotri položaj pobunjenika.

Stotine stanovnika oblasti Pampore, gde su pobunjenici skriveni u zgradi, izašlo je danas na ulice drugi dan zaredom u znak podrške pobunjenicima i uzvikivalo slogane protiv indijskih vlasti u Kašmiru. Oni su ignorisali naredjenja vlasti da se drže dalje od mesta sukoba.

U indijskom delu Kašmira pobunjeničke grupe se bore od 1989. ili za nezavisnost ili za pripajanje susednom Pakistanu. U oružanoj pobuni ubijeno je više od 68.000 ljudi, a indijske vlasti vode vojnu operaciju protiv pobunjenika.

Indija i Pakistan upravljaju po jednim delom Kašmira, a obe zemlje polažu pravo na celu tu oblast u Himalajima. Od kada su stekle nezavisnost od Britanije 1947, te dve zemlje su vodile tri rata, od kojih dva oko kontrole nad Kašmirom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar