U trendu

Oslobodjen pošto je 20 godina bio u zatvoru i pored alibija

Sud u Njujorku oslobodio je danas Ričarda Rosarija koji je poslat u zatvor pre 20 godina zbog ubistva iako je imao svedoke da je bio u drugom gradu u vreme zločina.

Rosario je posle ubistva u Njujorku policiji dao imena 13 ljudi koji su mogli potvrditi da je bio na Floridi u vreme ubistva, ali je proglašen krivim i posle više žalbi.

Sudija Robert Tores danas je poništio presudu i oslobodio Rosarija dok tužilaštvo preispita slučaj iz 1996. godine.

„Bio sam u zatvoru 20 godina zbog zločina koji nisam izvršio. Moja porodica nije zaslužila to. Ja nisam zaslužio to, kao ni porodica žrtve“, rekao je Rosario sudiji.

Rosarijevi advokati su za njegov slučaj naveli da ilustruje nepouzdanost očevidaca, lošu odbranu i teškoće u borbi protiv okrivljujuće presude.

Tužiteljka u Bronksu Darsel Klark rekla je da je presuda protiv Rosarija poništena, ali da zasad nisu povučene optužbe protiv njega.

„Nastavićemo da istražujemo ubistvo Džordža Kolaza, koji je imao 16 godina kada je  ubijen“, navela je Klarkova u saopštenju i dodala da će istraga protiv Rosarija biti otvorena dok se ne zavšri saslušanje svedoka i preispita slučaj.

Odluka o puštanju Rosariju usledila je dva meseca pošto je Klarkova nasledila dugogodišnjeg tužioca Roberta Džonsona. To je novi slučaj medju više od 25 osuda u Njujorku za težak kriminal 80-ih i 90-ih koje su osporene poslednjih pet godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.