U trendu

Osnivač Vikiliksa: Oland mi je „zabio nož u leđa“

Osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž izjavio je da mu je francuski predsednik Fransoa Oland „zabio nož u leđa“ odbijanjem njegovog zahteva za azil u Francuskoj.

Asanž je u intervjuu za francuski magazin „Sosijeti“ (Society) rekao da je Francuska odbila njegov zahtev u julu nakon razgovora na najvišem nivou.

„Postojao je direktan kontakt između Fransoa Olanda i mene. Tekstualne poruke su razmenjene preko mog pravnog savetnika u Francuskoj. Francuski predsednik je davao ohrabrujuće znake“, kazao je Asanž u intervjuu prevedenom na francuski, preneo je AFP.

„Na neki način, njegov (konačni) odgovor je bio zabijanje noža u leđa“, istakao je Asanž.

Asanž smatra da je time Oland „možda želeo da deluje snažno, ne Francuzima, već SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, da im bude lojalan“.

„Javno odbijanje ovog zahteva možda je bio način da se to uradi“, dodao je on.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, koja ga traži kako bi odgovarao o navodnoj optužbi za silovanje.

Osnivač Vikiliksa strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen SAD, gde bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, pošto je pre pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.

U odbijanju Asanžovog zahteva za azil, iz Olandove kancelarije je saopšteno da njegova situacija „ne predstavlja neposrednu opasnost“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.