U trendu

Osumnjičeni za planiranje napada na Francusku osudjen prošle godine u Briselu

Osumnjičeni za planiranje napada na Francusku, koji je uhapšen u četvrtak, osudjen je u odsustvu u julu prošle godine u Briselu zajedno sa Abdelhamidom Abaudom koga je policija ubila posle terorističkih napada u Parizu u novembru, prenela je agencija Frans pres.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev ocenio je u četvrtak „važnim“ saslušanje francuskog državljanina Rede K, rekavši da je to početak ubrzanog rasvetljavanja pozadine napada na Pariz.

Reda K. je u sudskom procesu protiv organizovane mreže sirijskih džihadista, osudjen u Briselu u odsustvu na 10 godina zatvora.

Belgijski državljanin poreklom iz Maroka Abdelhamid Abaud, optužen kao glavni organizator terorističkih napada u Parizu 13. novembra i ubijen pet dana kasnije tokom policijske racije, osudjen je, takodje u odsustvu, na 20 godina zatvora.

Ukupno 28 osoba, povezanih sa terorističkom mrežom koju je predvodio 41-godišnji Halid Zerkani iz Brisela, osudjeno je 29. jula prošle godine.

Posle hapšenja Rede K, policija je u noći izmedju četvrtka i petka u pariskoj četvrti Aržantej sprovela raciju u jednoj stambenoj zgradi, pošto je prethodno evakuisala stanare radi bezbednosti istrage.

U terorističkim napadima u utorak na briselskom aerodromu Zaventem i metro stanici Malbek, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginula je najmanje 31 osoba, a 300 je povredjeno. U okviru istrage o tim napadima, u četvrtak je u Briselu uhapšeno šest osoba.

Policija intenzivno traga za najmanje dva muškarca koje su sigurnosne kamere na aerodromu snimile u društvu trojice napadača koji su se razneli eksplozivom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.