U trendu

Otac utopljenog sirijskog dečaka moli svet da otvori vrata

Otac trogodišnjeg Ajlana Kurdija čije je beživotno telo, koje je u septembru isplivalo na turskoj plaži, postalo simbol izbegličke krize, moli svet da otvori svoja vrata Sirijcima koji beže od rata.

„U ovo doba godine želeo bih da vas sve zamolim da mislite na muke očeva, majki i dece koji traže mir i sigurnost. Tražimo od vas samo malo saosećanja“, kaže Abdulah Kurdi u video poruci koja će biti emitovana na dan Božića, a čiji je transkript objavio britanski Kanal 4.

On poručuje da bi želeo da ceo svet otvori svoja vrata Sirijcima jer, kako ističe, „veoma je teško kada neko zatvori vrata drugome, a kada se vrata otvore više se ne osećate poniženo“.

Dečak Ajlan se utopio kada se njegova porodica, koja se u Tursku sklonila od rata u Siriji, odlučila na očajnički pokušaj da dođe do Grčke u čamcu na naduvavanje, a šokantne fotografije njegovog beživotnog tela podstakle su evropske zemlje da potraže efikasan odgovor na rastuću migrantsku krizu, podseća AFP.

U istoj nesreći život su izgubili i njegova majka Rihana i brat Galeb (4), a svi su sahranjeni u sirijskom gradu Kobaneu u septembru, nekoliko dana nakon tragedije.

Abdulah Kurdi je pokušao da sa porodicom i još troje drugih Sirijaca pobegne iz tog grada u kojem je prošle godine više meseci vođena borba između kurdskih milicija i džihadista.

(Tanjug)

https://twitter.com/RadioTimes/status/679657738012524544/photo/1

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.