U trendu

Talačka kriza okončana, otmičar se predao, taoci oslobođeni (foto, video)

Šestosatna talačka kriza koja je počela jutros kada je otet avion „Idžiptera“ dok je leteo na relaciji Aleksandrija-Kairo i prizemljen u Larnaki na Kipru, okončana je bez žrtava nakon što se otmičar predao policiji, a taoci oslobođeni.

Motivi otmice su za sada nejasni, ali sudeći po navodima medija i izjavama zvaničnika, nema veze sa terorizmom, već sa ličnim razlozima.

U avionu, koji je otet jutros oko 08.00 sati, bilo je 55 putnika i sedam članova posade, preneli su ranije danas mediji, navodeći da je otmičar opasan eksplozivom.

U međuvremenu su oslobođeni skoro svi putnici, a u letelici je ostalo sedmoro ljudi od kojih četiri člana posade i tri putnika.

Egipatski ministar civilnog vazduhoplovstva Šerif Fathi izjavio je ranije danas na konferenciji za novinare da su u letelici ostali kapetan, kopilot, stjuardesa i član obezbeđenja, kao i tri putnika, ali nije naveo koje su nacionalnosti ti putnici, prenele su agencije.

Egipatski ministar nije naveo ni ime otmičara, a rekao je i da ne zna da li otmičar zaista ima eksploziv, kako tvrdi, ali da se vlasti ponašaju „kao da ga zaista ima“.

Takođe je kazao da otmičar nije izneo nikakve konkretne zahteve.

Agencije su, nekoliko minuta pre nego što je otmičar izašao podignutih ruku iz aviona oko 13.45 sati, javile da je od sedam osoba, koliko ih je bilo ostalo u avionu nakon što su svi ostali putnici oslobođeni, pet izašlo iz letelice, od kojih su neki iskočili kroz prozor kokpita dok su neki, u uniformama, sišli niz stepenice.

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades rekao je danas da „otmica aviona ne liči na čin terorizma“, već da iza svega stoje lični motivi.

Medijsko izveštavanje o incidentu obeležila je velika konfuzija u vezi sa identitetom otmičara, pa je tako Ministarstvo inostranih poslova Kipra saopštilo na Tviteru da se otmičar aviona zove Seif Eldin Mustafa i da je Egipćanin, dok su ga egipatski državni mediji ranije danas identifikovali kao Ibrahima Samahu.

Mustafa je živeo na Kipru do 1994. godine, prenosi Sajprus mejl, navodeći da on i njegova bivša žena, koja živi na Kipru, imaju četvoro dece.

Mediji su ranije danas javili da je on tražio da njegovoj ženi bude predato pismo koje je napisao, a u izveštaju kiparske policije se u njemu nalaze zahtevi za oslobađanje žena političkih zatvorenika u Egiptu, što nije zvanično potvrđeno.

Kiparska državna televizija je izvestila da je otmičar tražio oslobadanje žena zatvorenika u Egiptu, čija se vlada suočava sa pobunom islamističkih grupa na Sinajskom poluostrvu.

Portparol kiparske policije je u izjavi za „Sajprus mejl“ potvrdio da je pismo, koje je napisano na arapskom jeziku, uručeno otmičarevoj bivšoj ženi Marini staroj 51. godinu, koju je policija dovela na aerodrom.

https://twitter.com/_JMOxQ/status/714772595158171648

Egipatski državni mediji, pak, tvrde da je otmičar egipatski državljanin Ibrahim Samaha, koji ima 27 ili 28 godina, a Rojters navodi da je čovek pod tim imenom zaposlen kao profesor veterinarske medicine na Aleksandrijskom univerzitetu, što se može videti na spisku osoblja na sajtu univerziteta.

Egipatski poslanik Mustafa Bakri objavio je na Tviteru da Samaha traži „politički azil“, a i egipatski državni radio javlja da otmičar traži azil na Kipru.

Kiparski mediji tvrde i da otmičaru na Kipru živi bivša žena, ali dok Sajprus mejl javlja da je tražio da sa njom razgovara, američka agencija Blumberg tvrdi da je tražio da joj bude predato pismo.

Aerodrom u Aleksandriji odakle je avion poleteo saopštio je danas da je u avionu bilo 30 Egipćana, osam Amerikanca, četiri britanska državaljana, dvoje državljana Belgije, četiri Holandije i jedan italijanski državljanin.

U međuvremenu, Kipar je zatvorio aerodrom u Larnaki za saobraćaj.

Kiparske vlasti: Bombaški pojas otmičara bio lažan

Kiparske vlasti su utvrdile da u pojasu kojim se opasao egipatski otmičar aviona „Idžipt era“ nije bilo eksploziva, saopštilo je egipatsko Ministrarstvo za civilnu avijaciju, a preneo Rojters.

„Obezbeđenje na Kipru je potvrdilo da je bombaški prsluk koji je nosio otmičar bio lažan“, stoji u saopštenju.

Otmičar egipatskog aviona pravio selfije

Otmičar egipatskog aviona sa 55 putnika i sedam članova posade, koji je prinudno prizemljen jutros na aerodrom u Larnaki, usred haosa je pravio selfije, objavili su svetski mediji.

Otmičar je pozirao u prsluku opasan eksplozivom, ali je kasnije saopšteno da je eksploziv bio lažan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.