U trendu

Otpušteno još 10.000 turskih službenika

Turske vlasti otpustile su još oko 10.000 državnih službenika u okviru istrage o neuspelom vojnom udaru u zemlji 15. jula i najavile zatvaranje oko 15 medijskih kuća.

Ukupno 10.130 zaposlenih u ministarstvima pravde, zdravstva i prosvete otpušteno je na osnovu dva dekreta turske vlade, navodi se u saopštenju objavljenom danas u Službenom glasniku Turske.

Vlasti su dodale da će biti zatvoreno oko 15 medijskih kuća, većinom prokurdskih, i da će biti ukinuto biranje rektora na univerzitetima, koje će od sada direktno imenovati predsednik Tajip Redžep Erdogan.

Te mere su preduzete u okviru vanrednog stanja uvedenog dan posle neuspelog puča. Turske vlasti su od tada uhapsile 35.000 ljudi i otpustile nekoliko desetina hiljada prosvetnih radnika, sudija, policajaca i vojnih lica.

Erdogan je u subotu uveče izjavio da će vlada uskoro parlamentu dostaviti predlog o ponovnom uvodjenju smrtne kazne u Turskoj.

Za organizaciju puča Ankara optužuje bivšeg muslimanskog propovednika Fetulaha Gulena, koji demantuje da je s tim imao bilo kakve veze.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.