U trendu

Otvorena biračka mesta u Velikoj Britaniji

Gradjani Velike Britanije na referendumu odlučuju o ostanku ili izlasku svoje zemlje iz Evropske unije (EU), biračka mesta otvorena su jutros u 6 časova po lokalnom vremenu.

Eventualna odluka o istupanju iz članstva u Uniji bitno će uticati ne samo na budućnost Velike Britanije, već i cele EU, na šta su tokom kampanje upozoravali britanski i evropski zagovornici ostanka zemlje unutar Unije.

Posle aktivne kampanje, u čijem su središtu bila pitanja migranata i ekonomskog napretka, za učešće na referendumu registrovalo se rekordnih 46,5 miliona gradjana, a konačni rezultati trebalo bi da budu objavljeni sutra ujutro.

Rezultati dveju anketa sprovedenih uoči glasanja pokazali su blagu prednost pristalica izlaska iz EU, takozvanog Bregzita, dok kladionice predvidjaju ubedljivu pobedu opcije za ostanak u članstvu, za koju se opredelilo 76 odsto ljudi, nasuprot 24 odsto zagovornika napuštanja Unije.

Pitanje na referendumu glasiće: „Da li Velika Britanija treba da ostane članica EU ili da istupi iz nje?“, a evropski lideri nisu štedeli reči upozorenja da bi ubedili Britance da se odluče za ostanak, navodi agencija Frans pres.

Zagovornici ostanka Britanije u Uniji upozoravali su na opasnost od dezintegracije EU u slučaju Bregzita i na teške ekonomske posledice takvog ishoda, posebno previranja na evropskom tržištu.

Za ostanak Velike Britanije u članstvu zalagale su se i svetske finansijske institucije poput Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF), kao i Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Kampanju uoči referenduma obeležile su snažne političke turbulencije u samoj Velikoj Britaniji, a čuli su se i pozivi na ostavku konzervativnog premijera Dejvida Kameron, koji je raspisao referendum i zalaže se za ostanak zemlje u EU.

Veliku Britaniju mogao bi da potrese i referendum o nezavisnosti Škotske, čiji su gradjani većinom pristalice ostanka u članstvu u Uniji.

Kameron je u više navrata ponovio da je za Britaniju najbolje da ostane članica EU, jer će tako biti bezbednija, naprednija i jača, a upozoravao je i na konačnost eventualne odluke o izlasku, ocenjujući je kao „skok u nepoznato“.

Opozicioni laburisti i škotski nacionalisti takodje su se priklonili taboru za ostanak, a gradonačelnik Londona Sadik Kan poručio je da britanska prestonica treba da ostane glavna tačka ulaska stranih kompanija u EU.

Sa druge strane, za izlazak iz Unije zalaže se bivši gradonačelnik Londona, konzervativac Boris Džonson, koji smatra da članstvo u EU oduzima suverenitet Velikoj Britaniji, a evropska pravila diktiraju njene zakone, finansije, granice i priliv migranata.

Lider evroskeptične stranke Ukip, Najdžel Faradž, fokusirao je svoju kampanju na opasnosti od nekontrolisanog migrantskog talasa, a čak i svoj tabor šokirao je izjavom da pristup Unije migrantskoj krizi olakšava uvoz terorizma u Evropu.

Velika Britanija unutar Unije uživa brojne povlastice – izuzeta je iz Šengenskog sporazuma i evrozone, a nije uskladila ni svoju socijalnu politiku sa evropskim pravilima.

Današnji referendum trebalo bi da pokaže da li će se nastaviti evropska priča Velike Britanije, započeta 1973. godine, a ukoliko se gradjani odluče za istupanje, bio bi to prvi slučaj napuštanja Unije u njenoj istoriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar