U trendu

Ovacije za grupu Lajbah na koncertu u Pjongjangu

Slovenačka avangardna grupa Lajbah, poznata po svojim provokativnim nastupima i poigravanjem se autoritarnim simbolima, nastupila je u severnokorejskoj prestonici Pjongjangu pred prepunom salom.

Lajbah, čiji članovi često nastupaju u vojničkim uniformama, igrajući se sa autoritarnim simbolima je u Pjongjangu pred prepunom salom Pongva umetničkog teatra izveo pesme iz čuvenog mjuzikla „Moje pesme, moji snovi“, kao što su „Do Re Mi“ i „Edelweiš“.

„To je internacionalna muzika, poznata velikom broju ljudi, ali u isto vreme ona govori i nešto više, ona govori da je muzika takođe jezik komunikacije“, rekao je Morten Travik, organizator Lajbahove turneje.

„Ovo je i poruka da muzika može da zbliži ljude čak i u najtežim okolnostima“, dodao je on.

Koncert ipak nije bio ni približno subverzivan kakvi su obično nastupi Lajbaha.

Tokom 45-minutne svirke, slovenački bend je izveo uglavom obrade, poput „Acroš the Universe“ Bitlsa, ali i jednu korejsku tradicionalnu pesmu „Arirang“.

Pojedini članovi su nosili klasična severnokorejska odela, a  jedan od njih se pojavio u tradicionalnoj korejskoj nošnji.

Svesni osetljivosti zvaničnika prema zapadnoj pop kulturi, koja se u Severnoj Koreji smatra „dekadentnom“, Lajbah je obećao da će biti „pristojni“.

„Zaista je dobar osećaj. Mislim da smo na kraju učinili više nego što smo očekivali. Ne znam koliko, kakav smo trag ostavili, ali to je veliki, ne, zapravo mali korak za Lajbah, a veliki za čovečanstvo“, izjavio je za AP Ivan Novak iz Lajbaha.

Mini turneja – grupa će održati još jedan koncert u četvrtak, nazvana „Dan oslobodenja“, podudara se sa 70-godišnjicom oslobođenja Korejskog poluostrva od japanske kolonizacije.

Lajbah je na svom sajtu napisao da će oba koncerta biti deo dokumentarnog filma koji će početi s prikazivanjem 2016.

Jedan stanovnik Pjongjanga koji je imao priliku da prisustvuje Lajbahovom koncertu bio je prilično zbunjen onim što je čuo.

„Naravno da je ovo drugačije od onog što mi slušamo, ali je bilo lepo čuti Arirang“, kazao je on.

„Teško je znati ko je sve bio u publici, ali svakako nije bilo puno uniformisanih lica ili visokopozicioniranih zvaničnika“, kazao je za AFP Sajmon Kokerel, jedan od organizatora turneje.

„Svi su sve vreme sedeli na svojim sedištima i nije bilo tapšanja niti pevanja za vreme izvođenja pesama, ali to je uobičajeno ponašanje ovde za vreme koncerata“, dodao je Kokerel koji je oko 150 puta posetio ovu izolovanu, totalitarnu državu.

„Mislim da većina ljudi nije znala šta da očekuje, ali ceo šou je ipak prilično dobro primljen“, zaključio je on, dok je severnokorejska novinska agencija navela da su „izvođači pokazali umetničku veštinu grupe kroz neobično pevanje, bogatstvo glasova i majstorsku izvedbu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar