U trendu

Ovo nije Evropa koju svi želimo

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je evropski bezbednosni sistem nastavio da se raspada, i da to nije „Evropa koju svi želimo“.

Kako prenosi Tas s, on je na samitu ministarstkog saveta OEBS-a u Nemackoj kazao da je situacija u Evropi i dalje nestabilna.

„Osnova vojno političke bezbednosti Evrope nastavlja da se osipa i raste broj terorističkih napada. Diplomatija i obostrano korisne veze su zamenjene ultimatumima i duplim standardima, koji vrše jednostrani pritisak i prisilu“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, nepristrasna analiza vojnih potencijala u Evropi vezana je za rušenje mita o Rusiji kao opasnosti.

„Trebalo bi razmotati mapu kontinenta i zajedno pogledati šta i gde je raspoređeno. Uvereni smo u rezultate takvog istraživanja koji bi raspršio mit o opasnosti od Rusije i grafički prikazao gde su stvarno rizici“, rekao je Lavrov.

Kako je ocenio, situacija nije tako beznadežna i trebalo bi odbaciti „ratobornu retoriku“ koja i dalje postoji.

„Ako želite razgovor sa nekim, ne bi trebalo i dalje da ga optužujete i zahtevate dijalog koji bi se održao pod vašim uslovima“, rekao je Lavrov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.