U trendu

Oživljavanje „Vajmarskog trougla“

Ministri spoljnih poslova Nemačke, Poljske i Francuske saopštili su danas da će ove tri zemlje oživeti „Vajmarski trougao“ koji su formirale pre 25 godina, posle kraja Hladnog rata, kako bi ovog puta odgovorile na brojne izazove sa kojima se suočava EU, uključujući odluku Britanije o izlasku iz Unije.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer izjavio je nakon današnjeg sastanka u Vajmaru da će se lideri tri zemlje sastati pre kraja godine, a njegov francuski kolega Žan Mark Ero je rekao da će Francuska biti domaćin samita u novembru.

Lideri Vajmarskog trougla su se poslednji put sastali kao grupa pre pet godina.

Štajnmajer je rekao da je ova trilateralna grupa odigrala ključnu ulogu u ostvarivanju evropske integracije i da bi sada mogla da pomogne u odgovoru na ozbiljan pitanja koja je pokrenula odluka o Bregzitu.

„Odluka Britanije da napusti EU je najveći izazov sa kojim smo suočeni“, rekao je novinarima poljski ministar spoljnih poslova Vitold Vaščikovski

„Potrebna nam je sposobna i bolja EU. Moramo pokazati da je Evropa od koristi građanima sa konkretnim i opipljivim merama i projektima u oblastima bezbednosti, imigracije, rasta i zapošljavanja“, kazao je on.

Lideri su u zajedničkom saopštenju naveli da su spremni da rešavaju probleme zajedno, u duhu obnovljenog uzajamnog poverenje, jer su ubeđeni da je zajednička akcija svih članica najbolja opcija za budućnost.

Oni su se složili i da je potrebno pojačati međunarodne napore da se okončaju borbe u istočnoj Ukrajini.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar