U trendu

Palestinska zastava danas ispred sedišta UN

U sedištu UN u Njujorku danas će prvi put biti podignuta palestinska zastava, što je simboličan čin koji treba da obeleži još jednu etapu ka nezavisnoj državi.

Palestinska crveno, crno, belo i zelena zastava biće podignuta na ceremoniji popodne pored zastava 193 zemalja članica UN i zastave Vatikana, koji kao i Palestina ima status zemlje posmatrača, nečlanice svetske organizacije.  Ceremoniji u dvorištu UN će prisustvovati palestinski predsednik Mahmud Abas, generalni sekretar UN Ban Ki Mun i desetak stranih zvaničnika. 

U uvodniku objavljenom u listu Hafington post uoči ceremonije Abas je napisao da Ujedinjene nacije daju Palestincima više nade, i podsetio da je palestinsko pitanje najstarije i najteže od nastanka UN pre 70 godina.

„Vreme je da se da nezavisnost državi Palestini i da se mirno reši izraelsko-palestinski konflikt kao što je odavno obećano“, napisao je Abas.

Neposredno posle ceremonije, Abas će se obratiti Generalnoj skupštini UN kada će pozvati međunarodnu zajednicu da se aktivira oko rešavanja palestinskog pitanja.

Međutim, kako navodi agencija Frans pres, situacija je više nego teška – mirovni proces između Izraela i Palestinaca je prekinut od kada je propalo američko posredovanje u proleće 2014, u Pojasu Gaze sve vri, a tenzije rastu na okupiranoj Zapadnoj obali.

U starom delu Jerusalima, na Gori hrama, svetom mestu za Jevreje i za muslimane, velike su napetosti poslednjih nekoliko nedelja gde se sukobljavaju Palestinci i izraelska policija. 

U takvom kontekstu rešenje za koje se zalaže međunarodna zajednica, dve države, jedna izraelska i jedna palestinska, koje žive u miru jedna pored druge izgleda nedostižno. 

Pored toga izraelsko-palestinski sukob sada je u drugom planu pošto su prioritet borba protiv ekstremista Islamske države što se smatra najvećom pretnjom za svet.

Ipak podizanje palestinske zastave ima jak simbolični značaj kao što su letos bile debata i glasanja u parlamentima više evropskih zemalja u prilog priznavanja palestinske države.

Kada je izglasana rezolucija UN kojom se odobrava podizanje palestinske zastave 10. septembra, bilo je osam glasova protiv i 45 uzdržanih. SAD i Izrael glasali su protiv kao i Kanada i Australija. Među onima koji su glasali za su bili Francuska, Rusija i Kina. Velika Britanija i Nemačka su bile uzdržane. 

Ta rezolucija predstavljala je novu etapu posle glasanja u Generalnoj skupštini UN u novembru 2012. kada je Palestina postala država posmatrač nečlanica UN.

Sa tim statusom Palestina je tražila pristup u međunarodnim organizacijama kao što je Međunarodni krivični sud. Ipak nije još postala punopravni član UN mada je priznalo 130 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.