U trendu

Palmira pod kontrolom sirijske vojske, likvidirano mnogo terorista

Sirijska armija je uz podršku odreda ustanika povratila punu kontrolu nad svim visoravnima planinskog venca Tar, koji se nalazi u neposrednoj blizini Palmire, saopštio je list blizak sirijskoj vladi „El Vatan“ na svom internet izdanju.

Prema navodima lista, posle žestokih sukoba vojska je uspela da potisne iz ove oblasti preostale teroriste DAEŠ-a, koji su pretrpeli velike gubitke. Libanski televizijski kanal „El Majadin“ javlja da su teroristi doneli odluku da se povuku iz okoline Palmire posle vazdušnih udara sirijske i ruske avijacije.

„El Majadin“ je prethodno saopštio da je oružane formacije DAEŠ-a bombardovala sirijska avijacija u oblasti prevoja Džebel Hajan, zapadno od grada.

Ranije je sirijski vojni izvor saopštio da su vladine snage u potpunosti potisnula teroriste DAEŠ-a od Palmire i da je grad pod kontrolom vladinih snaga.

„Još jednom ponavljam, Palmira je pod kontrolom armije i ustanika. DAEŠ žestoko napada, ali u ovom trenutku je odbijen. Teroristi drže nekoliko visoravni u planinskom vencu Tar, napadaju s nekoliko strana odjednom“, rekao je izvor. On je tom prilikom dodao da žestoke borbe i dalje traju na prilazima gradu na visoravnima Tara, kao i iz pravca naftnih i gasnih nalazišta Šaer i Džazal.

Ranije je saopšteno da sirijska armija vodi žestoke borbe s DAEŠ-om na prilazima Palmiri u nekoliko pravaca. Prema rečima vojnog izvora, ovaj istorijski grad je pod kontrolom sirijske armije.

„Sirijska armija i ustanici vode žestoku borbu protiv DAEŠ-a u oblastima Džazal i Šaer, krajnje je napeta situacija u planinskom vencu Tar. Odredi armije su se pregrupisali i napustili nekoliko visoravni na ovom planinskom vencu“, saopštio je izvor. Prema njegovim rečima, borba se vodi izvan Palmire.

„Istorijska Palmira je i dalje pod kontrolom armije. Danas i juče smo zajedno odbili niz moćnih napada na grad. Teroristi pokušavaju da izvedu juriš iz nekoliko pravaca“, naveo je izvor.

Pojedini svetski mediji objavili su da je DAEŠ ponovo upao u Palmiru i da se vode žestoke borbe u centru grada. Palmira je bila pod kontrolom DAEŠ-a gotovo deset meseci pre nego što su je sirijske snage povratile u martu ove godine. Grad je vraćen uz podršku ruske avijacije.

Ruska avijacija ubila 300 militanata kod Palmire

Vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom noći ubile više od 300 militanata, dok je uništeno 11 tenkova i oklopnih vozila prilikom pokušaja DAEŠ-a da prodru u Palmiru.

Tokom noći uz aktivnu podršku avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sirijske Vladine snage su odbile sve napade na Palmiru, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Tokom protekle noći uz aktivnu podršku avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije sirijske Vladine snage su odbile sve napade terorista na Palmiru. Napadači su aktivno koristili automobile pune eksploziva sa samoubicama, oklopnu tehniku i artiljeriju“, navodi se u saopštenju.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar