U trendu

Dva pilota poginula u padu ruskog bombardera

U padu ruskog stateškog bombardera „Tu-95“, koji se srušio danas tokom trenažnog leta u istočnoj Rusiji, poginula su dva pilota od ukupno sedam članova posade, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Spasilačke ekipe Istočnog vojnog okruga pronašle su mesto gde su pala dva člana posade, navodi se u saopštenju, u kome se precizira da izveštaji sa lica mesta ukazuju da su oba pilota poginula tokom sletanja.

Ostalih pet članova posade bombardera „Tu-95“, koji se srušio na 80 kilometara od grada Habarovsk, bezbedno su sleteli i nalaze se u bolnici.

Prema rečima lekara, njihovo zdravstveno stanje je zadovoljavajuće i nalaze se van životne opasnosti.

Avion se srušio nedaleko od vazduhopolovne baze Litvoka, udaljene 60 kilometara od grada Habarovsk, prenela je ruska agencija „TAS S“ dodajući da se sumnja da je uzrok pada otkazivanje rada tri jedinice za napajanje.

„Leteo je bez municije. Pao je u napuštenu oblast i nije napravio nikakvu štetu na tlu“, navodi se u saopšstenju tog ministarstva.

Ministarstvo odbrane suspendovalo je sve letove strateških bombardera „Tu-95“ dok traje istraga o padu aviona, prenosi američka agencija AP, ističući da je to šesti pad ruskog vojnog aviona ovog leta.

Ruski strateški bombarder „Tu-95“ je veliki avion sa četiri motora, koji se koristi od 1956. godine, a planirano je da leti sa ruskim snagama do 2040. godine.

„Tu-95“ može da nosi rakete težine i do 12.000 kilograma, uključujući nuklearne bojeve glave.

Ova tema bila je interesantna i na forumu Krstarice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.