U trendu

Papa danas u Havani

Poglavar Rimokatoličke crkve Franja kreće danas u desetodnevnu posetu Kubi i SAD koja je ocenjenja kao jedna od njegovih „najdelikatnijih putovanja“ otkako je izabran za poglavara Rimokatoličke crkve, ocenile su svetske agencije.

Papa danas stiže u Havanu, a posle posete Kubi gde ostaje do 22 septembra, posetiće SAD, američki Kongresi i Ujedinjene nacije.

Papa Franja danas počinje četvorodnevnu posetu Havani, a ona je posebno važna jer poglavar Rimokatoličke crkve doprinosi otopljavanju odnosa SAD i Kube, koje su posle 50 godina ponovo uspostavile diplomatske odnose.

Za poslednjih 17 godina poglavari Rmokatoličke crkve posetili su Kubu tri puta.

Očekuje se da će rimokatolički poglavar u Havani biti srdačno primljen, jer tamošnji režim samo može da izvuče korist iz ove posete i zahvalan je papi na ulozi koju je imao u pomirenju ove ostrvske države sa SAD, ocenili su analitičari.

Posle ranijih poseta Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, Kubanci će u još većem broju pratiti papine govore o pomirenju, a papa Franja bi trebalo da poseti tri grada, Havanu, Olgin i Santijago de Kubu.

Posle posete Kubi, u SAD će dolazak aktuelnog „društveno radikalnog“ pape izazvati pored velikog interesovanja i moguće negativne reakcije.

Frans pres ističe da će deo američke političke klase izuzetno hladno dočekati papu. Jedan od razloga je taj što je poglavar Rimokatoličke crkve, Argentinac Horhe Bergoljo, odlučio da pre Vašingtona poseti Havanu, iako Kongres SAD nije još ukinuo embargo prema Kubi.

Enciklika „Laudato Si“ (Hvaljen budi), čiji je cilj bio i da podstakne pregovore UN o klimi, papini govori protiv ekonomskog ultraliberalizma ili o eksploataciji prirodnih resursa od strane multinacionalnih korporacija za neke su samo dokaz navodnih papinih marksističkih opredeljenja. 

Franja će biti prvi papa koji će govoriti u Kongresu SAD i tu priliku će moći da iskoristi da podseti supersilu o obavezi koju ima u smanjenju zagađenja, apelujući da je neophodan prelazak sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju. 

U UN se očekuje da će se papa osvrnuti na socijalne i ekološke teme, da će govoriti o protiv „potrošaačke kulture“  i „globalizacije indiferentnosti“.Posle govora u UN, prisustvovaće ekumenskoj ceremoniji na mestu gde su srušene kule Svetskog trgovinskog centra, a uveče će održati misu u Medison skver gardenu. Iz Njujorka papa treba da otputuje u Filadelfiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar