U trendu

Papa Franja, izbeglice i verske vodje molile se za mir

Papa Franja danas se sa ratnim izbeglicama i verskim zvaničnicima raznih religija sastao u srednjevekovnom italijanskom gradiću Asiziju, rodnom mestu Svetog Franje Asiškog, čije ime je on uzeo kao papsko, u danu molitve za mir i poziva da se pokloni veća pažnja žrtvama sukoba širom sveta.

Govoreći o žrtvama rata, papa je u molitvi u Bazilici Svetog Franje rekao da se izbeglice od sukoba često susreću sa gorkim odbacivanjem.

„Ko ih sluša? Ko se potrudi da im odgovori? Suviše često oni se susreću sa zaglušujućom tišinom ravnodušnosti, sebičnošću onih koji su ljuti što im smetaju, hladnoćom onih koji ućutkuju njihove pozive za pomoć sa istom lakoćom s kojom se menjaju televizijski kanali“, rekao je papa.

Od kada je došao na mesto poglavara Rimokatoličke crkve papa Franja je osudjivao one koji okreću ledja ljudima koji beže od rata i siromaštva.

Posle njegovog govora pročitana su imena zemalja gde traje rat ili druga vrsta nasilja i zapaljena po jedna sveća za svaku: Sirija, Jemen, Nigerija, Meksiko  –  zahvaćen nasiljem trgovaca droge, Ukrajina i Mindanao na Filipinima.

Prethodno je  papa razgovarao sa svakim od desetina učesnika i ručao sa njima u franciskanskom samostanu. Medju gostima bilo je 12 izbeglica iz Nigerije, Eritreje, Malija i Sirije. Siriju su predstavljala tri hrišćana, izbeglice iz grada Alepa koji je pod opsadom.

Na kraju ceremonije Jermenka iz Alepa Tamara Mikali obratila se učesnicima i rekla da joj se srce stegne kad izgovori ime svog grada. Ona je ispričala da je pobegla iz grada sa svojom porodicom u Liban kada im je kuća bombardovana i stigla u Italiju preko humanitarnog koridora kojim su avionima prebacivane sirijske izbeglice iz Libana.

Druga žena iz Eritreje predstavljena samo kao Enes, ispričala je kako je papa za vreme ručka pitao svakog od izbeglica kako su stigli do Italije.

„Ja sam mu rekla da sam stigla brodom preko Mediterana pošto sam prethodno prešla pustinju“, prenela je italijanska novinska agencija.

Papinim molitvama pridružili su se predstavnici drugih vera, medju kojima Jevreji, muslimani, Hinduisti, Budisti.

Vekovima je grad Asizi privlačio ljude koji se dive svecu Franji koji je napustio porodično bogatstvo radi života u oskudici i zalagao se za toleranciju.

Uz papu je u bazilici bio nadbiskup Kenterberija Džastin Velbi. Velbi je rekao da uprkos velikom bogatstvu, ljudi u Evropi osećaju nezadovoljstvo i očaj zbog raspada porodica, gladi i nejednakosti i okretanja ekstremizmu. On je rekao da strah i gnev podstiču mnoge da počnu da se plaše stranaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar