U trendu

Papa Franja kanonizovao Majku Terezu

Papa Franja je proglasio danas u Vatikanu čuvenu humanitarku Anjeze Gondže Bojadžiju, poznatiju kao Majka Tereza, za sveticu Rimokatoličke crkve.

Više od 100.000 vernika okupilo se na Trgu Svetog Petra u Vatikanu, a aplauz je počeo i pre no što je papa Franja završio obred kanonizacije na početku mise.

Papa je rekao da je Majka Tereza ideale milosrdja Rimokatoličke crkve sprovodila u delo u poljskoj bolnici za najsiromašnije medju siromasima, za one koji pate od materijalnog i duhovnog siromaštva.

Papa Franja je podelio obroke za 1.500 beskućnika koji su se okupili u Vatikanu povodom njene kanonizacije. Za njih su obezbedjena počasna mesta za vreme ceremonije.

Beskućnike, od kojih mnogi žive u smeštajima koje im je obezbedila Majka Tereza, predvodile su njene sledbenice, časne sestre.

Ceremoniji, pored 1.500 beskućnika, prisustvuju i najviši predstavnici 13 država, medju kojima i španska kraljica Sofija.

Rodjena 1910. u albanskoj porodici u Skoplju, Anjeze Gondže Bojadžiu, umrla je 5. septembra 1997. u sedištu svoje misije u Kalkuti.  Majka Tereza, dobitnica Nobelove nagrade za mir 1979. godine, u Indiji je 1950. godine osnovala misiju milosrdja koja sada ima 5.000 monahinja koje, posvećene pomaganju siromašnima i lečenju bolesnih, i same žive u velikoj nemaštini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.