U trendu

Papa Franja pozvao na veće razumevanje prododice

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je u svom dugo očekivanom apostolskom govoru o porodici koji je danas objavljen pružio ruku osobama razvedenim i ponovo venčanim, priznao vrednost nekih slobodnih zajednica, ali bez menjanja katoličke doktrine o braku.

U dokumentu od 256 strana nazvanom „Amoris Laetitia“ (Radost ljubavi), papa Franja ne menja crkvenu doktrinu.
 
Papa je u novim smernicama o porodičnom životu istakao da bi crkva trebalo da pokaže veće razumevanje za savremene realnosti.

U dokumentu je medjutim ostao nepromenjen stav o homoseksualcima, koji se skoro ne pominju u tekstu, i čiju zajednicu katolička crkva i dalje odbija da prizna. 

Papin apostolski govor (ekshortacija) o braku i porodici oslanja se na zaključke koje su usvojila dva sinoda o porodici u oktobru 2014. i oktobru 2015. godine.

Papa je priznao vrednost nekih slobodnih zajednica koje su stabilne, pozvao da se one integrišu u crkvu i da se odbace konačne osude.

Jedan od glavnih zahteva katolika razvedenih i ponovo venčanih u civilnoj ceremoniji, mogućnost za pričešt, ne pominje se direktno u ovom dugom tekstu posvećenom porodici i braku.

Heteroseksualni parovi u slobodnoj zajednici ili koji su samo venčani civilno takodje mogu da predstavljaju „znak ljubavi“ kada je ta veza trajna ili kada je obelžena dubokom privrženošću, napisao je papa.

Samo dva paragrafa posvećena su homoseksualnosti, kada se pominje da je potrebno biti brižan prema porodicama u kojima „jedan od članova pokazuje homoseksualne težnje“.

„Svaka osoba, nezavisno od svojih seksualnih težnji treba da bude poštovana u svom dostojanstvu i prihvaćena sa poštovanjem“, napisao je papa ali i dodao da „nema nikakvog osnova za uspostavljanja analogije, čak i daleke izmedju homoseksualnih zajednica i božjeg vidjena braka i porodice“.

Poglavar je potpisao ovaj dokument 19. marta, na treću godišnjicu svog ustoličenja.

U dokumentu se navode stavovi pape o porodičnom životu, braku, kontracepciji i odgajanju dece. To je kulminacija trogodišnjeg rada pape koji je slao upitnike porodicama širom sveta u kojima ih je pitao o njihovim nadama i strahovanjima.

Iako dokument „Radost ljubavi“ ne uključuje promene crkvene doktrine, selektivnim navodjenjem svojih prethodnika i isticanjem svojih učenja papa Franja jasno daje do znanja da ne želi ništa manje od revolucije u tome kako sveštenici služe katolike, navodeći da crkva više ne sme da osudjuje, da „baca kamenje na“ one koji ne uspeju da dostignu crkvene ideale braka i porodičnog života, navodi agencija AP.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.