U trendu

Papa Franja stigao u Havanu, dočekao ga Raul Kastro i građani

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja stigao je večeras u četvorodnevnu posetu Kubi, gde će ostati do 22. septembra.

Posle Kube, poglavar Rimokatoličke crkve otići će u SAD, gde će biti prvi papa koji će se obratiti američkom Kongresu. Takođe, biće i u Ujedinjenim nacijama (UN).

U Havani ga je dočekao predsednik Kube Raul Castro, a 78-godišnjem papi, poreklom iz Argentine, to je prva poseta i Kubi i SAD.

Ova poseta Havani, kako se ocenjuje, posebno je važna jer papa doprinosi otopljavanju odnosa SAD i Kube, koje su nedavno posle 50 godina ponovo uspostavile diplomatske odnose.

Za poslednjih 17 godina poglavari Rimokatoličke crkve posetili su Kubu tri puta.

Posle ranijih poseta Jovana Pavla Drugog i Benedikta Šesnaestog, Kubanci će u još većem broju pratiti papine govore o pomirenju, a papa Franja bi trebalo da poseti tri grada, Havanu, Olgin i Santijago de Kubu.

Papa je u Havani dočekan toplo od Kubanaca, koji ga smatraju herojem, i zahvalni su mu na pomoću u uspostavljanju diplomatskih odnosa sa SAD.

„Ova poseta je kao dašak nade za Kubu, više od svega zbog uloge koju je papa imao u ponovnom uspostavljanju odnosa dve zemlje“, kazao je za AP Dijego Karera, jedan 71-godišnji radnik iz Havane, koji je došao da sačeka poglavara Rimokatoličke crkve.

Kubanska vlada se potrudila da građani papu pozdrave na ulicama. Ponuđen im je slobodan plaćen dan, kao i prevoz i hrana za radnike u javnom sektoru. Oni su odgovorili na tu ponudu okupivši se uz ulice duž papine rute od aerodroma do doma papskog ambasadora.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar