U trendu

Papa izbeglicama na Lezbosu: Niste sami

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja pozvao je danas izbeglice na grčkom ostrvu Lezbos da ne gube nadu uveravajući ih da „nisu sami“, a pozivajući svet da „na dostojanstven način reši migrantsku krizu“, javile su svetske agencije.

„Dragi prijatelji, hoću da vam kažem da niste sami…. Ne gubite nadu! Došao sam samo da bih bio s vama i da zatražim od sveta da obrati pažnju na ovu tešku humanitarnu krizu i reši je na dostojastven način“, rekao je papa izbeglicama na Lezbosu.

U zajedničkoj poseti Lezbosu su i vaseljenski patrijarh Vartolomej, atinski arhiepiskop Jeronimos – poglavar Grčke pravoslavne crkve, i grčki premijer Aleksis Cipras.

Mnoge izbeglice su ih dočekale na kolenima, a drugi su uzvikivali „Freedom!“ (Sloboda).

Poseta pape koju neki analitičari ocenjuju i kao provokativnu, dolazi nakon kontroverznog sporazuma Evropske unije i Turske o zaustavljanju priliva migranata i njihovom vraćanju u Tursku.

Grčki mediji su javili da je papa ponudio da prihvati deset izbeglica – osam iz Sirije i dvoje iz Avganistana.

Vatikan je već primio dve izbegličke porodice.

Prva papina poseta pošto je stupio na dužnost, bila je italijanskom ostrvu Lampeduza 2013. godine, povodom utapanja desetine migranata u pokušaju da se dokopaju Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar